Măști high-tech în Japonia. Cum vor funcționa cele cu "aer condiționat", pentru sezonul cald

  • 14 Mai 2020 14:17
Măști high-tech în Japonia. Cum vor funcționa cele cu

Dacă ai simțit că te sufoci purtând mască în zilele calde, nu ești singurul. Medicii se tem că măștile folosite pentru protecția feței ar putea contribui la înmulțirea deceselor provocate de deshidratare și insolație în sezonul cald.

Acesta este motivul pentru care în Japonia, unde aproximativ 1.000 de oameni mor anual din cauza căldurii, mai mulți antreprenori s-au gândit la soluții variate, de la măști realizate din materiale high-tech până la cele reci vândute la automate. Ei țintesc astfel nu numai piața din Japonia, ci din întreaga Asie.

În Japonia, numărul celor care suferă din cauza căldurii și insolației se ridică la zeci de mii anual, spune medicul Hideki Taniguchi, de la spitalul Saiseikai din Yokohama, citat de Financial Times.

Purtarea măștii creează trei probleme, explică acesta: împiedică aerul rece să ajungă în organism, fapt care duce la creșterea temperaturii corporale, mai ales deasupra gâtului, reține aerul umed, deci oamenii uită să se hidrateze. Iar presiunea socială îi face pe oameni să poarte mască în public pe perioade lungi, ceea ce înseamnă că beau mai rar apă.

Marui Orimono, una dintre cele mai mari companii de textile din Japonia, propune o mască "rece", care promite un mai bun transfer al căldurii și un nivel mai mare de confort. Este refolosibilă, iar filtrul din interior poate fi schimbat. "Nu scade efectiv temperatura, dar induce o senzație de răcoare", spune Tomoyuki Miyamoto, șeful companiei.

Compania Knit-wise vinde măști răcite, însă acestea oferă senzația de răcoare pe termen scurt. Sunt ambalate într-o cutie din sticla și sunt răcite la câteva grade sub zero în automate. După câteva minute de purtare, redevin măști normale.  "E o parodie", spune șeful companiei, Katsuyuki Goto, lucru care nu a împiedicat vânzări de peste 10.000 de bucăți într-o lună.

Scopul este de a produce o mască de protecție care să reducă efectiv temperatura corporală și cea exterioară, iar Goto spune că va lansa un model patentat care folosește un gel ce oferă o senzație de răcoare o perioadă mai lungă de timp.

Și Miyamoto a declarat că va lansa un model similar de mască, fără a oferi alte detalii.

Taniguchi spune că este importantă crearea unui mediu social în care oamenii să poată să își dea jos masca regulat și să se hidrateze. Acesta mai spune că trebuie să se facă o diferență între măștile pentru uz medical, din materiale mai dense, și cele de uz general. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău