Marian Lupu: Ucraina susține transformarea actualei misiuni de pace în una civilă

  • 19 Ianuarie 2012 14:37
Marian Lupu: Ucraina susține transformarea actualei misiuni de pace în una civilă

Ucraina este dispusă să susțină, în cadrul negocierilor în formatul 5+2, demersurile Chișinăului privind transformarea actualei misiuni de pace în una civilă. Președintele interimar Marian Lupu a declarat joi, 19 ianuarie, că a purtat descuții pe această

Ucraina este dispusă să susțină, în cadrul negocierilor în formatul 5+2, demersurile Chișinăului privind transformarea actualei misiuni de pace în una civilă. Președintele interimar Marian Lupu a declarat joi, 19 ianuarie, că a purtat descuții pe această temă cu președintele ucrainean, Viktor Ianukovici.

Audio: Președintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu

Marian Lupu a mai declarat că a primit asigurări din partea lui Viktor Ianukovici că Ucraina va media dialogul între Chișinău și Tiraspol în problema  traversării hotarului administrativ cu regiunea separatistă și facilitării schimburilor comerciale.

Chișinăul și-a reluat demersurile pentru transformarea formatului actualei misiuni de pace în una civilă sub mandat internațional după incidentul de la 1 ianuarie, când un militar rus a împușcat mortal un cetățean al Republicii Moldova. Moscova și Tiraspolul se opun însă acestei înițiative.

Actuala misiune de menținere a păcii a fost înființată în 1992, după încheierea războiului de la Nistru. Ea este formată din militari ruși, moldoveni și din regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău