Maria Șleahtițchi: Eugen Coșeriu a încercat prin opera sa să ridice în universalitate baștina sa - Mihăilenii din nordul Basarabiei (AUDIO)

  • 27 Aprilie 2021 15:25
0%
00:00:00
00:00:00

100 de ani se împlinesc de la nașterea lingvistului cu renume mondial, Eugen Coșeriu. Cu acest prilej, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a lansat ediția a III-a a Concursului Național de Eseuri, cu genericul    ”Eugeniu Coșeriu, un lingvist pentru secolul XXI”.

La această ediție, care se va desfășura până la sfârșitul lunii iunie 2021, sunt invitați să participe studenți și tineri cercetători români, a anunțat directoarea Muzeului Național de Literatură, lingvista și scriitoarea Maria Șleahtițchi:

"Sperăm să avem eseuri inspirate, interesante și originale. Avem câteva centre în lume, care studiază opera lui Coșeriu și de mai multe ori am spus, că ar trebui să ne pătrundem de importanța acestui mare savant și scriitor și să ne apropiem de opera lui. Uneori mă gândesc că nu suntem în stare să înțelegem opera lui Eugeniu Coșeriu", a subliniat directoarea Muzeului.

Maria Șleahtițchi a realizat un interviu în 2001 cu marele lingvist, în care Eugen Coșeriu susținea că prin opera sa "a încercat să ridice în universalitate locul nașterii sale, Basarabia, Mihăilenii din nordul Basarabiei".

Eugen Coșeriu, care s-a născut în Mihăileni, Rîșcani, în 1921, a absolvit liceul Ion Creangă din Bălți, a învățat un an la Universitatea A.I. Cuza, din Iași, apoi a obținut o bursă în Italia. Precum afirma chiar savantul, toată formarea lui "în sucul, în seva limbii române s-a produs în principal în stânga Prutului și mai cu seamă la liceul Ion Creangă din Bălți".

Eugen Coșeriu a fost un mare savant în filosofia limbajului, a susținut două doctorate - unul în literatură și altul în lingvistică. Este autorul unei concepții personale referitoare la lingvistica integrativă. A scris preponderent în spaniolă, s-a afirmat în Montevideo, Uruguay. Fiind un savant cu renume, a fost invitat să activeze la patru universități din Europa. A ales să predea la Tubingen, Germania, unde a locuit până la sfârșitul vieții.

Directoarea Muzeului de Literatură Maria Șleahtițchi a mai menționat că în același moment se desfășoară și alt concurs, dedicat scriitorului Vladimir Beșleagă, care anul acesta, la 21 iunie împlinește 90 de ani, și are genericul ”Vladimir Beșleagă sau literatura ca umbră a suferinței”.

Scopul Concursului Național de Eseuri, care se află la cea de-a III-a ediție, este de a promova personalitățile basarabene care s-au afirmat în lume și a-i face pe tineri să se simtă mândri de predecesorii lor, afirmă M. Șleahtițchi:

"Concursul nostru are drept miză descoperirea valorilor umane, valorilor culturale, literare, care s-au născut pe acest pământ și s-au afirmat oriunde în lume. Tinerii noștri să cunoască aceste lucruri, să fie mândri de înaintașii lor și să-i aibă de model", a declarat Maria Șleahtițchi, directoarea Muzeului, în interviul acordat Alinei Rusu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău