Promo-LEX, după răpirea cetățeanului Republicii Moldova de către miliția separatistă din regiunea transnistreană: „Un abuz inacceptabil, care a fost posibil inclusiv din cauza lipsei unei reacții ferme”

  • 07 Februarie 12:07
Promo-LEX, după răpirea cetățeanului Republicii Moldova de către miliția separatistă din regiunea transnistreană: „Un abuz inacceptabil, care a fost posibil inclusiv din cauza lipsei unei reacții ferme”

Asociația Promo-LEX condamnă cu fermitate cazul recent de răpire a unui cetățean al Republicii Moldova din centrul Chișinăului de către reprezentanți ai structurilor de facto de la Tiraspol și reiterează că asemenea acțiuni reprezintă încălcări grave ale drepturilor fundamentale ale omului.

„Mai mult decât atât, considerăm că această situație este posibilă inclusiv din cauza inacțiunii și a lipsei unei investigații eficiente din partea autorităților constituționale, în special din partea procuraturii, care, de-a lungul timpului, a tolerat și a lăsat nepedepsite astfel de fapte ilegale, perpetuând fenomenul de impunitate”, precizează comunicatul Promo-LEX.

Citiți și: Un cetățean al Republicii Moldova a fost răpit de separatiștii din Tiraspol. Poliția Republicii Moldova: „3 suspecți se află în custodia organelor de drept”

1. Gravitatea răpirii și încălcarea flagrantă a drepturilor omului. Acțiunile milițienilor de facto din regiunea transnistreană, care au intrat nestingheriți pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale și au reținut o persoană în plină zi, sfidează orice normă legală și contravin tuturor tratatelor și convențiilor internaționale la care Republica Moldova este parte. Astfel de acte sunt caracteristice unui regim abuziv și arbitrar, fiind de natură să răspândească frică și neîncredere în rândul cetățenilor.

2. Inacțiunea procuraturii și perpetuarea impunității. Reiterăm faptul că inacțiunea procuraturiiîn investigarea promptă și eficientă a infracțiunilor comise de reprezentanții administrației de facto de la Tiraspol a contribuit în mod direct la menținerea impunității. Cazurile anterioare de răpire, detenție arbitrară și rele tratamente, inclusiv în dosare deja documentate, au rămas nerezolvate, iar autorii acestor fapte nu au fost trași la răspundere. O astfel de abordare pasivă din partea organelor de drept pune sub semnul întrebării capacitatea statului de a-și proteja cetățenii și de a asigura respectarea drepturilor fundamentale pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al Republicii Moldova.

3. Nesocotirea angajamentelor internaționale și a practicii CtEDO. Remarcăm că prin această nouă acțiune de răpire și lipsire de libertate, inclusiv prin reținerea nejustificată pe teritoriul nerecunoscut al așa-zisei „Republici Moldovenești Nistrene”, se adaugă încă un episod la seria de încălcări documentate și, deseori, condamnate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). În hotărâri precum Ilașcu și alții, Mozer, Eriomencosau Filin, CtEDOa constatat încălcări grave ale drepturilor omului în regiunea transnistreană, subliniind că autoritățile constituționale ale Republicii Moldova au, totuși, obligația pozitivă de a lua toate măsurile posibile pentru a-și proteja cetățenii și pentru a preveni aceste abuzuri.

4. Apel la acțiuni urgente și ferme:

- Solicităm Procuraturii Generale să investigheze prioritar acest caz, să identifice toți făptuitorii și să inițieze proceduri penale față de cei implicați în actul de răpire, indiferent de poziția pe care o dețin în cadrul structurilor ilegale de la Tiraspol.

- Chemăm autoritățile constituționale să îmbunătățească mecanismele de coordonare a organelor de drept și să asigure aplicarea cu strictețe a legislației naționale și a standardelor internaționale în zona de securitate și pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

- Solicităm reprezentanților misiunilor diplomaticeși partenerilor internaționali să monitorizeze îndeaproape acest caz și să susțină demersurile care vizează combaterea impunității și protejarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

5. Asigurarea protecției victimelor și a familiilor lor. Având în vedere impactul traumatic al unui astfel de eveniment, cerem autorităților statului să asigure protecție efectivă familiei persoanei răpite și să ofere asistența psihologică, juridică și socială necesară. Orice lipsă de reacție promptă și adecvată poate agrava situația și submina încrederea cetățenilor în instituțiile statului.

În concluzie, Asociația Promo-LEX califică răpirea cetățeanului Republicii Moldova de către structurile de facto de la Tiraspol drept un abuz inacceptabil, care a fost posibil inclusiv din cauza lipsei unei reacții ferme și a unei investigații prompte a faptelor similare anterioare. Facem apel la autoritățile constituționale să-și îndeplinească obligațiile legale și morale față de cetățeni, să își consolideze eforturile de a pune capăt practicilor abuzive și să asigure un mediu în care drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor să fie respectate și protejate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
-2,26
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
-0
Sun
-0
Mon
-0
Tue
-0
Wed
-0
Arhivă Radio Chișinău