Marea Britanie susține ideea unui tratat internațional împotriva pandemiilor. Johnson: Una dintre cele mai atractive idei

  • 17 Februarie 2021 09:10
Marea Britanie susține ideea unui tratat internațional împotriva pandemiilor. Johnson: Una dintre cele mai atractive idei

Ar fi nevoie de un tratat care să stabilească regulile de acțiune în cazul unei viitoare pandemii, crede premierul britanic Boris Johnson. El a spus că un astfel de acord ar asigura transparența, în contextul informațiilor care vin de la OMS și care arată că autoritățile chineze au ascuns informații, în urmă cu mai bine de un an, scrie Digi24.ro.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Cred că una dintre cele mai atractive idei pe care le-am văzut în ultimele luni a fost propunerea unui tratat global al pandemiilor, prin care să ne asigurăm că țările semnatare împărtășesc toate datele pe care le dețin și să putem să-i dăm de capăt, pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple.”

Ideea unui tratat internațional privind pandemiile a fost prezentată de președintele Consiliului European în decembrie în cadrul Adunării Generale a ONU.

Scopul este ca fiecare țară să știe clar de la bun început ce obligații îi revin la următoarea pandemie. Un astfel de tratat ar fi primul acord global de sănătate publică de la un pactul privind controlul tutunului din 2003.

Virusul actualei pandemii a fost detectat prima dată la sfârșitul anului 2019 în China, dar încă nu este clar cum a apărut. Investigatorii OMS spun că virusul avea deja cel puțin 13 mutații și că erau cel puțin 1.000 de oameni infectați când oficialii chinezi au dat alarma.

În lupta cu pandemia, vaccinul a ajuns să joace un rol central, dar pentru a ne putea întoarce cu adevărat la normalitate acesta trebuie să fie accesibil tuturor țărilor. OMS tocmai a omologat serul dezvoltat de AstraZeneca și Oxford, care este relativ ieftin și ușor de manipulat.

Mariangela Simao, asistent director general OMS: „Vor fi asigurate prin mecanismul COVAX, care va declanșa o mulțime de achiziții, iar țările vor avea acces la ele fie prin UNICEF, fie prin Organizația Panamericană a Sănătății.”

În ceea ce privește tratamentele anti-COVID, noi studii scot la iveală posibila utilitate în salvarea pacienților a unor medicamente folosite deja pentru alte boli, unele aflate pe piață de zeci de ani. Printre acestea, un anti-depresiv, prescris persoanelor cu tulburare obsesiv compulsivă, care a arătat efecte promițătoarîn prevenirea formelor grave.

Între timp virusul se adaptează continuu. O nouă variantă a fost detectată în Marea Britanie, dar și în alte zece țări, printre care Danemarca, Statele Unite și Australia. Conține una dintre cele mai îngrijorătoare mutații, cea care o face mai rezistentă la vaccinuri, întâlnită și la tulpina sud-africană.

 

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău