Marea Britanie | Ministerul Sănătății a salutat momentul ''istoric'' pe care îl reprezintă debutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

  • 06 Decembrie 2020 17:23
Marea Britanie | Ministerul Sănătății a salutat momentul ''istoric'' pe care îl reprezintă debutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, a salutat duminică momentul ''istoric'' pe care îl reprezintă debutul de marți al campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Marea Britanie, informează AFP, potrivit Agerpres.

Țara europeană cel mai grav afectată de pandemie, cu peste 61.000 de decese, Regatul Unit este primul stat pe plan mondial care a autorizat utilizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech și va fi prima țară occidentală care demarează o campanie proprie de vaccinare.

Ministrul Matt Hancock, care a supranumit prima zi din campania de vaccinare ''Ziua Victoriei'', a subliniat că ''săptămâna următoare este un moment istoric''.

''Vor avea prioritate cei mai vulnerabili și cei cu vârsta peste 80 de ani, personalul caselor pentru vârstnici'', precum și cei din serviciul public de sănătate ''vor fi printre primii care vor primi vaccinul'', a precizat acesta duminică într-un comunicat.

Angajații din Sistemul Național de Sănătate (NHS) ''muncesc tot weekendul pentru a pregăti lansarea acestui program, primele vaccinări urmând să aibă loc începând de marți'', a precizat NHS Anglia.

În acest scop, mai multe ''hub-uri'' vor fi instalate în 50 de spitale englezești, urmând ca alte 1.000 de centre de vaccinare să fie organizate, potrivit Ministerului Sănătății.

Restricțiile privind manipularea acestui vaccin, care trebuie depozitat la o temperatură de -70 de grade Celsius, reprezintă provocări logistice, au subliniat autoritățile sanitare. Vaccinul trebuie transportat de o companie specializată, iar decongelarea dozelor durează mai multe ore.

Marea Britanie a comandat 40 de milioane de doze de vaccin, cu ajutorul cărora vor fi protejate 20 de milioane de persoane, fiind necesare două inoculări. Într-o primă etapă, 800.000 de doze vor fi disponibile în Regatul Unit.

Potrivit unor publicații britanice, regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 94 de ani, și soțul acesteia, prințul Philip, de 99 de ani, vor fi vaccinați în curând, Mail on Sunday afirmând că aceștia plănuiesc să anunțe în mod public momentul imunizării pentru a ''încuraja populația să se vaccineze'', autoritățile temându-se că militanții anti-vaccin ar putea răspândi îndoieli în rândul populației.

În ciuda rapidității cu care autoritatea de reglementare britanică a autorizat vaccinul, directoarea executivă a instituției, June Raine, a subliniat duminică, pentru postul BBC, că ''cele mai înalte standarde'' internaționale au fost aplicate.

Pentru a evita orice complicație legată de Brexit și de perioada de tranziție care se încheie pe 31 decembrie, guvernul plănuiește să recurgă la transportul cu ajutorul avioanelor militare în caz de întârzieri la graniță. ''O vom face, dacă este necesar'', a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău