Marcel Spatari: Acordarea compensațiilor pentru consumatorii de gaze naturale în perioada rece a anului va costa bugetul 10 miliarde de lei, bani pe care Guvernul nu-i are

  • 10 Noiembrie 2021 08:41
Marcel Spatari: Acordarea compensațiilor pentru consumatorii de gaze naturale în perioada rece a anului va costa bugetul 10 miliarde de lei, bani pe care Guvernul nu-i are

Numărul familiilor eligibile de a beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului va crește cu aproximativ 60 de mii, a declarat președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de ZdG.

El a precizat că până acum beneficiau de ajutor pentru perioada rece a anului circa 210 mii de solicitanți, astfel că această cifră se va majora până la 270 de mii, prin creșterea pragului începând cu care o familie devine eligibilă.

Potrivit deputatului, vor fi două măsuri compensatorii de bază. Prima va ține de majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului. Al doilea mecanism, potrivit lui Dan Perciun, ține de plata din factură, adică cei care consumă mai puțin de 50 de metri cubi de gaz vor beneficia de o compensație semnificativă, iar cei care consumă de la 50 la 100 de metri cubi – de o compensație, respectiv, proporțional mai mică.

De asemenea, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat că acordarea compensațiilor pentru consumatorii de gaze naturale în perioada rece a anului va costa bugetul 10 miliarde de lei, bani pe care Guvernul nu-i are, după cum transmite portalul Anticorupție.md.

Oficialul a precizat că se mizează pe cele 60 de milioane de euro, echivalentul a 1,2 miliarde de lei, promise de Uniunea Europeană pentru depășirea crizei gazelor, însă banii nu au ajuns deocamdată în Republica Moldova. Alte două miliarde de euro urmează a fi alocate de Guvern.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău