Manuscrisele de la Marea Moartă, DESCIFRATE. Scrierile au fost sursa teoriilor consiprației de când au fost descoperite

  • 11 Februarie 2018 09:45
Manuscrisele de la Marea Moartă, DESCIFRATE. Scrierile au fost sursa teoriilor consiprației de când au fost descoperite

Unul dintre ultimele fragmente rămase ale Manuscriselor de la Marea Moartă a fost descifrate de către cercetători israelieni, relatează BBC.

60 de fragmente mici au construit puzzle-ul care a dezvăluit numele unui festival care marchează trecerea dintre anotimpuri. Reconstituirea acestuia a durat un an.

Masnuscrisul descifrat a mai dezvăluit o corectură al unui al doilea scrib, care l-a corectat pe autorul original.

„Ce m-a bucurat foarte mult a fost că aceste comentarii și corecturi m-au ajutat să construiesc puzzle-ul, mi-au arătat cum să asamblez manuscrisul”, declară Dr. Ratzon pentru ziarul Haaretz.

Cele 900 de manuscrise, scrise în ebraica veche, au fost sursa fascinației și teoriilor consiprației încă de când au fost descoperite într-o peșteră în Qumran în 1947.

Colecția este considerată cea mai veche versiune a Bibliei Ebraice găsită vreodată, aceasta datând din secolul IV înainte de Hristos.

Autorii manuscriselor nu sunt cunoscuți, deși unii cercetători au atribuit scrierile membrilor unei secte ebraice, cunoscuți ca esenieni .

Fragmentele manuscrisului au fost puse laolaltă de către Dr. Eshbal Ratson și Jonathan Ben-Dov de la Universitatea Haifa. Acestea erau scrise codat și fragmentele aveau mărimi și de 1 cm pătrat.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău