Analist: „Retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului ar însemna soluționarea conflictului transnistrean și reintegrarea Republicii Moldova, însă Rusia nu va accepta acest lucru”
-
23 Ianuarie 18:24
Comunitatea internațională este pregătită să ofere gaz pentru a pune capăt crizei energetice din regiunea transnistreană, dar o soluție de durată depinde de retragerea trupelor ruse din această regiune separatistă, a spus Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, într-un interviu acordat pentru AFP. Cu un comentariu pe subiectul acestor declarații a venit analistul politic Ion Tăbârță, într-o intervenție pentru Radio Chișinău, în care a subliniat că înlocuirea trupelor ruse cu o misiune de pacificare civilă internațională este de mai mult timp pe agenda Republicii Moldova, însă analistul a atenționat că Rusia nu ar ar accepta să-și retragă trupele din regiunea transnistreană.
Înlocuirea trupelor ruse cu o misiune de pacificare civilă internațională este de mai mult timp pe agenda Republicii Moldova, încă din 2011-2012, amintește analistul politic Ion Tăbârță, însă Rusia nu va accepta să-și retragă trupele din regiunea transnistreană.
„Aceasta este, sau a fost în linii mari, poziția guvernelor moldovenești, însă Federația Rusă nu a dorit acest lucru, așa că Republica Moldova încearcă să promoveze această soluție la toate reuniunile internaționale. Federația Rusă nu acceptă această soluție, pentru că retragerea trupelor ruse ar însemna o pierdere a influenței sale geopolitice în Republica Moldova. Este greu de crezut că Federația Rusă, cel puțin în viitorul apropiat, va accepta astfel de scenarii. Dacă Federația Rusă își va retrage trupele, acest lucru ar duce la soluționarea politică a conflictului transnistrean, iar problematica transnistreană s-ar îndrepta spre rezolvare. O astfel de retragere ar însemna, practic, începerea procesului de soluționare a conflictului transnistrean și reintegrarea Republicii Moldova”, a spus Ion Tăbârță.
Reintegrarea regiunii transnistrene în componența Republicii Moldova va presupune costuri mari, pe care Chișinăul nu le va putea suporta fără sprijin extern. Analistul Ion Tăbârță subliniază că acest teritoriu controlat de Federația Rusă a fost în afara proceselor de modernizare politică și economică prin care a trecut Republica Moldova, care timp de 30 de ani a cunoscut evoluții democratice și dezvoltare economică. Partenerii Chișinăului, însă, sunt dispuși să ajute la acest proces de reintegrare, ca populația de dincolo de Nistru să se acomodeze la regulile statului Republica Moldova.
Amintim că Dorin Recean, care se află în aceste zile la Forumul Economic Mondial de la Davos, a acordat un interviu presei internaționall, în care premierul a acuzat Rusia că încearcă să creeze instabilitate în Republica Moldova pentru formarea unui guvern pro-Moscova după alegerile legislative prevăzute pentru toamnă. El a atenționat că această criză a gazului și energie a fost provocată în regiunea transnistreană pentru a crea o criză de securitate în toată Republica Moldova și în întreaga regiune.
Dorin Recean a mai spus că discută, inclusiv în marja evenimentului de la Davos, cu liderii Uniunii Europene despre „modul în care vom depăși împreună această agresiune a Rusiei împotriva Moldovei”. Soluția la criză este ca autoritățile separatiste din regiunea transnistreană să accepte gazul și cărbunele de la comunitatea internațională sau ca Gazprom să reia livrările.
„Până în prezent nu o acceptă, dar lucrăm la aceasta”, a declarat Recean.
Citiți și: Dorin Recean, pentru AFP: Armata rusă trebuie să părăsească regiunea transnistreană