MAN-ul lui Iv. Ceban riscă să se cufunde în valurile de pe Albișoara (Revista presei)
-
04 Septembrie 2022 11:50
Scriitorul Vitalie Vovc face o retrospectivă a evenimentelor pentru Deschide.md, remarcând că „Săptămâna trecută rușii ne-au mai amenințat o dată prin intermediul lui Lavrov. Ambasadorul Rusiei a fost convocat pentru a da explicații. Tot e bine. SOR-iceii au pus de un protest. Strada București din Chișinău a fost plină de microbuze care au transportat „protestatari” din toată țara. Prețul unui microbuz e cunoscut de toți. Nothing personal, just business. Ai bani – poți să-ți organizezi proteste. Problema e alta: de unde le vin celor de la SOR banii? – se întreabă autorul. Pe de altă parte, autorul remarcă faptul că președintele țării, Maia Sandu, a vizitat Salonul Internațional de Carte Bookfest. „Și Orice-am crede, dar e plăcut să constați că avem un președinte care consideră important să meargă la un salon de carte și nu un bădăran care taie porc și bea în beciurile reședinței prezidențiale cu popi și deputați din rusia”, conchide autorul.
MAN-ul lui Iv. Ceban riscă să se cufunde în valurile de pe Albișoara, titrează Gazeta de Chișinău, care comentează lansarea Partidului Mișcarea Alternativa Națională a primarului Capitalei, Ion Ceban. Politologul Laurențiu Pleșca obsercă că „acesta a început încă din primele sale zile la cârma Chișinăului să se preocupe cel mai mult de activitatea sa politică. Despre cum a ajuns acesta în funcție prin invalidarea alegerilor locale cu ajutorul lui Vlad Plahotniuc cred că este arhicunoscut. De această dată se încearcă conturarea unei forțe așa-zise pro-europene care să mai fure din voturile partidului de guvernământ, PAS, împreună cu electoratul său tradițional pro-rus care i-a asigurat desigur și victoria din 2019. Acesta a mai încercat să păcălească electoratul de dreapta prin retorica sa pro-europeană și chiar pro-românească pe alocuri și am văzut că i-a reușit, dar totuși de două ori nu mai merge aceeași strategie pentru că este o butaforie să spunem că din comunistul și mai apoi socialistul Ion Ceban putem face un pro-european”, susține expertul în politică, Laurențiu Pleșca. Analistul consideră că acesta ar face mai bine să se concentreze pe „problemele chișinăuienilor pentru că nu este normal ca la fiecare ploaie din Chișinău să avem inundații abundente și pierderi materiale deosebit de mari. Expertul menționează că nu am avut schimbări reale în Chișinău, doar cosmetizări.
„Neutralitatea primarului seamănă a complicitate cu Rusia”, consideră comentatorul politic Nicolae Negru. „După ce a purtat megafonul la mitingurile comuniștilor, apoi ale socialiștilor, după ce a luptat activ să anuleze Acordul de asociere a Republicii Moldova cu UE, tovarășul Ceban se răzgândește și se întoarce în direcție opusă. Reorientarea geopolitică a fost pregătită de acțiunile sale în funcția de primar, el încercând să lege relații de colaborare cu București și alte orașe de peste Prut, menținând în același timp contactele cu Rusia. În mod evident, Ceban țintește o parte din electoratul PAS, care crede că geopolitica nu contează, dar și o parte din electoratul socialist, speriat de război. Două neclarități rămân: cine va finanța MAN-ul și care este poziția lui Ceban față de războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Neutralitatea primarului seamănă a complicitate cu Rusia și ar putea sugera finanțatorul partidului său. Nu poți fi proeuropean, evitând să condamni agresorul care distruge ordinea, dreptul internațional, aprinzând fitilul unui nou război mondial”, susține expertul Nicolae Negru.
„Un semn de respect față de poporul statului în care locuiesc” – într-un interviu pentru ZdG, Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Katayama Yoshihiro, povestește cum a reușit să studieze limba română, despre importanța cunoașterii limbii statului în care te stabilești, despre visul său de a vizita R. Moldova și emoțiile cu care a urmărit proclamarea independenței țării noastre, dar și despre cum a ajuns să ne reprezinte țara la unul dintre cele mai prestigioase concursuri internaționale pentru dans sportiv. În calitate de diplomat, Katayama Yoshihiro, ambasadorul Japoniei în R. Moldova, și-a început cariera în România acum câteva decenii, apoi au urmat misiuni în Canada, Statele Unite (New York), Ucraina și Kenya. În ianuarie 2020, a fost numit ambasador în R. Moldova, unde a ajuns la jumătatea lunii februarie 2020. Deși cunoaște limba engleză, Excelența sa insistă să vorbească limba română în interacțiunile zilnice cu cetățenii R. Moldova și impresionează prin modul fluent în care o face. A început să studieze limbă română încă din 1981, atunci când a fost trimis în România, acolo unde a avut ocazia să traducă discursurile ultimului președinte al României socialiste, Nicolae Ceaușescu. În luna martie, s-au împlinit 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre R. Moldova și Japonia, iar de-a lungul celor trei decenii, statul nipon s-a adeverit a fi un aliat important în procesul de dezvoltare al țării noastre și a făcut investiții generoase. În acest context, am discutat cu ambasadorul despre consolidarea relațiilor bilaterale dintre R. Moldova și Japonia, despre independență, dar și despre corupție.