Majorarea TVA-ului în agricultură va afecta sectorul

  • 05 Iulie 2013 10:42
Majorarea TVA-ului în agricultură va afecta sectorul

Agricultorii și analiștii economici își exprimă îngrijorarea că majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată în agricultură de la 8 la 20 la sută, va afecta sectorul, chiar dacă autoritățile promit să restituie diferența de 12%.

Ei se tem că mecanismul de restituire a diferenței va fi unul greoi și ineficient, la fel ca și anii trecuți, când a mai existat o astfel de practică și banii le-au fost restituiți cu mari întârzieri. Guvernul, la rândul său afirmă că agricultorii își vor primi banii la timp, iar mecanismul de restituire va fi perfecționat.

Agricultorii spun că între anii 2006 și 2010, statul a aplicat același mecanism de percepere a TVA. Potrivit președintelui Federației Naționale a Patronatului din Agricultură și Industria Alimentară, Alexandru Slusari, mecanismul era deficitar, iar agricultorii își primeau cu mare întârziere banii.

În opinia analistului economic, Vlad Bercu, majorarea TVA-ului până la 20% va permite autorităților să perceapă mai ușor această taxă. Pe de altă parte, procedura greoaie de de restituire a diferenței de 12% ar putea crea dificultăți serioase  agricultorilor, consideră Vlad Bercu.

Primul ministru a anunțat ieri că, că începând cu anul viitor, cota TVA în agricultură va fi majorată de la 8 la 20 la sută, iar agricultorilor li se va restitui ulterior difereța de 12 la sută. Premierul Filat a spus că

 Declarația premierului vine în contextul în care se așteaptă ca ritmul de creștere economică să se reducă în acest an în jumătate față de anul trecut, până la 3%. Vlad Filat a spus că majorarea TVA-ului până la 20%, adică până la cota aplicată tuturor produselor din Republica Moldova, va eficientiza administrarea Taxei pe Valoare Adăugată la nivel național și va reduce evaziunea fiscală.
 

În schimbul acestor măsuri Fondul Monetar Internațional a promis Republicii Moldova credit de 50 de milioane de euro, până la sfârșitul lunii august.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău