Maia Sandu propune Parlamentului un proiect privind protejarea oamenilor de evacuări abuzive din propria locuință

  • 26 Martie 2021 13:36
Maia Sandu propune Parlamentului un proiect privind protejarea oamenilor de evacuări abuzive din propria locuință

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a înaintat Parlamentului un proiect de lege, cu titlu de inițiativă legislativă, pentru modificarea Codului de executare. Prevederile proiectului au scopul de a proteja oamenii, care au datorii și se află într-o situație financiară defavorabilă, de evacuări abuzive din propria locuință în anumite situații de risc, transmite IPN.

Potrivit Maiei Sandu, cadrul normativ trebuie îmbunătățit pentru a nu permite ca cetățenii să fie lăsați fără loc de trai pe timp de iarnă, în situație de urgență sau a nu admite ca sechestrarea locuinței să fie dispusă pentru o datorie mică. „Aceste modificări ar urma să introducă un mecanism de protecție în cadrul procesului de urmărire a bunurilor imobile cu destinație locativă în care debitorul și membrii familiei sale au unicul domiciliu și să se evite situația în care oamenii sunt lăsați fără loc de trai și adăpost”, a menționat președinta.

Proiectul de lege propune să nu se admită efectuarea evacuării silite în perioada rece a anului, 1 decembrie - 1 martie, a debitorului și membrilor familiei sale din bunul imobil în care aceștia au domiciliu unic și introducerea unui plafon de până la 15 salarii medii pe economie pentru care urmărirea bunului imobil cu destinație locativă să nu fie posibilă în situația în care debitorul și membrii familiei sale au unicul domiciliu în acea locuință, precum și cu condiția ca debitorul și soțul sau soția, copilul minor, inclusiv cel adoptiv sau persoana aflată la întreținerea debitorului să nu aibă o altă locuință în proprietate sau în folosință. De asemenea, interzicerea urmăririi burselor de elev sau student și a veniturilor debitorului din salariu sau alte surse care cumulativ nu depășesc cuantumul salariului minim garantat, excluderea posibilității de urmărire a prestațiilor de asigurări sociale și specificarea clară a bunurilor ce nu pot fi urmăribile.

„Constituția Republicii Moldova prevede că statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai demn, prin urmare acțiunile întreprinse de autoritățile statului trebuie să nu lezeze acest drept și să asigure sănătatea și bunăstarea cetățenilor”, a adăugat Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău