Maia Sandu le sugerează SEPARATIȘTILOR de la Tiraspol să nu întreprindă acțiuni care ar crește riscurile unui ATAC ARMAT (Revista presei)

  • 05 Aprilie 2022 09:21
Maia Sandu le sugerează SEPARATIȘTILOR de la Tiraspol să nu întreprindă acțiuni care ar crește riscurile unui ATAC ARMAT (Revista presei)

Portalul Anticorupție.md reține declarația lui Volodimir Zelenski, în Parlamentul României: „Moldova este următoarea țintă a agresiunii rusești”. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni, în cadrul unui discurs rostit în Parlamentului României, că Moldova este următoarea țintă a agresiunii rusești și că este fundamental să fie apărată independența și statalitatea Republicii Moldova. „Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești. Ocupanții ruși vor să treacă de orașul Mikolaev ca să ocupe Odesa, iar de la Odesa este un pas până în Moldova. Propagandiștii de stat din Rusia spun de mult timp că Moldova este o țintă pentru expansiunea rusă, de aceea este fundamental să apărăm independența și statalitatea Moldovei”, a subliniat șeful statului ucrainean în intervenția sa în legislativul României.

Ucraina nu luptă doar pentru libertatea sa, ci și pentru libertatea și integritatea teritorială a altor state din Europa, spune ambasadorul ucrainean în Republica Moldova, Marko Șevcenko, la TVR Moldova. Diplomatul spune că există dovezi concludente, printre care imagini din satelit, care atestă faptul că masacrul din localitatea Bucea a fost comis de militarii ruși. Ambasadorul spune că, pentru toate crimele comise, statul agresor ar trebui izolat complet de întreaga comunitate internațională, atât economic, cât și diplomatic, notează IPN. Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova califică drept minciuni și propagandă declarațiile oficialilor ruși, potrivit cărora crimele de la Bucea ar fi „înscenate”. „Nu este nicio îndoială că este crimă de război, sunt crime împotriva umanității, responsabili de toate aceste crime sunt militarii ruși. Partea ucraineană deja a publicat numele militarilor ruși care au stat în această zonă. O companie care colectează imagini din satelit de pe tot teritoriul Ucrainei astăzi a publicat informațiile despre primele gropi colective unde au fost îngropate victimele, imaginile sunt cu data de 10 martie. De aceea, eu nu am nicio îndoială cine a făcut-o și cine trebuie să fie pedepsit. Astfel de crime sunt deja cunoscute și ele au fost săvârșite de ruși și în timpul războiului din Cecenia”, a spus ambasadorul Ucrainei Marko Șevcenko în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Maia Sandu le sugerează SEPARATIȘTILOR de la Tiraspol să nu întreprindă acțiuni care ar crește riscurile unui ATAC ARMAT. Negocierile în formatul 5+2 nu ar mai fi relevant, titrează Ziarul Național, cu referire la declarațiile de ieri ale șefei statului. Președinta Maia Sandu se ferește să ofere prognoze în ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina. Șefa statului îndeamnă reprezentanții regimului separatist să nu tensioneze situația din regiune.  „Noi în continuare optăm pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean. E greu de spus ce va fi cu formatul de negocieri 5+2 după aceste evenimente și în ce măsură acest format va mai fi relevant și potrivit pentru aceste discuții. Mesajul nostru către regimul de la Tiraspol este să nu creeze alte vulnerabilități, să nu comită acțiuni care ar crește riscurile de atac armat, acțiuni armate pe teritoriul R. Moldova”. De asemenea, Maia Sandu a infirmat informația potrivit căreia s-ar fi majorat în ultima perioadă numărul „pacificatorilor” ruși în raioanele de est ale R. Moldova. Maia Sandu a subliniat că aceștia pot intra în Transnistria doar prin punctele de trece a frontierei controlate de autoritățile constituționale.

Invadarea Ucrainei de către Federația Rusă a scos în prim plan statutul de neutralitate al Republicii Moldova, stipulat în Constituție, scrie Buletinul Zona de securitate.  Prevederea a fost pusă în legea supremă cu un singur scop, de a trimite forțele militare ale Federației Ruse acasă de pe teritoriul Republicii Moldova, lucru ce nu s-a întâmplat, iar în consecință neutralitatea țării a fost constant neglijată de partea rusă. Acum însă, tot forțele pro-ruse vorbesc despre neutralitate fictivă a țării și chiar propun dublarea acesteia printr-o- lege organică, care după ierarhie nu o poate substitui pe cea supremă - Constituția.  Neutralitatea țării este încălcată de prezența militară rusă în Republica Moldova - a declarat șefa statului Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă, organizată cu ocazia vizitei președintei Slovaciei. Consolidarea statutului constituțional de neutralitate, metoda pro-rusă. Statutul de neutralitate este acum pe larg promovat de Blocul Socialiștilor și Comuniștilor din Parlament. Aceștia au elaborat un proiect de lege menit să „consolideze statutul constituțional de neutralitate” ce „prevede interzicerea utilizării teritoriului R. Moldova pentru tranzit, desfășurarea trupelor și armelor străine, precum și interdicția privind utilizarea spațiului aerian al țării în scopurile militare ale altor state”. Autorii legii susțin că prevederile sus menționate nu se referă și la trupele militare ruse, staționate ilegal în regiunea transnistreană, care în prezent încalcă acest statut. Expertul în securitate Ion Leahu a comentat pentru Zona de Securitate că „Noi utilizăm articolul 11 din Constituție și nu avem nevoie de alte acte, alte legi și așa mai departe”. El consideră că această propunere a socialiștilor este în interesele Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău