Maia Sandu îl CONTRAZICE pe Dodon, care se plânge de instituirea DICTATURII. „E un NOROCOS… Dacă era în Rusia, atunci era deja la ÎNCHISOARE” (Revista presei)

  • 31 Mai 2022 09:29
Maia Sandu îl CONTRAZICE pe Dodon, care se plânge de instituirea DICTATURII. „E un NOROCOS… Dacă era în Rusia, atunci era deja la ÎNCHISOARE” (Revista presei)

Maia Sandu îl CONTRAZICE pe Dodon, care se plânge de instituirea DICTATURII. „E un NOROCOS… Dacă era în Rusia, atunci era deja la ÎNCHISOARE” – titrează Ziarul Național. „E tare importantă combaterea corupției, vedem mai multe acțiuni ale Procuraturii pe subiectul îmbogățirii ilicite. Probabil că aici e mai ușor să vii cu probe. E mai complicat pe altfel de dosare, unde probelele se adună mai greu. Asta nu înseamnă că nu trebuie să se meargă pe îmbogățire ilicită”, a spus Maia Sandu la ProTV. Sper că Procuratura nu face jocuri politice. Știm că în trecut Procuratura a făcut jocuri politice la indicația cuiva. Totodată, Maia Sandu îl contrazice pe Dodon, care se plânge de instituirea dictaturii în R. Moldova. Șefa statului nu e împotriva protestelor PSRM, dar spune că ar fi o problemă dacă Igor Dodon, așa cum a declarat public, intenționează să „o dea jos” prin intermediul unor instrumente ilegale. „El e norocos să trăiască într-o societate democratică. Dacă era în Rusia, atunci pentru asemenea lucruri era deja la închisoare pentru mulți ani. Suntem o societate democratică, iar protestele sunt un mijloc firesc. Opoziția are instrumente legale în care își poate spune păsul. La alegeri poate fi schimbată guvernarea”, a conchis Maia Sandu, citată de Ziarul Național.

Ziarul de Gardă informează că magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău vor examina marți, 31 mai, cu începere de la ora 13:00, recursul procurorilor anticorupție privind schimbarea măsurii preventive în privința fostului președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, bănuit de corupere pasivă, organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită, din arest la domiciliu în arest în izolator. „Procurorii au prezentat nemijlocit în ședința de judecată suficiente probe care confirmă că, învinuitul are deplasări frecvente peste hotarele țării, fapt confirmat prin informația cu privire la traversarea frontierei de stat, precum și prin depistarea în cadrul perchezițiilor a mijloacelor financiare în valută străină, inclusiv ruble rusești. Mai mult ca atât, însăși învinuitul a confirmat că avea planificată o deplasare în Federația Rusă, deținând de asemenea și pașaport diplomatic”, anunță PA, citată de ZdG.

Comentând reținerea lui Igor Dodon, portalul Moldova.org scrie că „Este posibil ca, pentru prima dată în istoria scurtă și neliniștită a țării noastre, un politician de anvergura lui Dodon să ajungă să plătească pentru fărădelegile comise. Să stea după gratii pentru toate vacanțele de lux inexplicabile, pentru fiecare telefon și vizită de la Moscova în care a pus interesele altora mai presus de cele ale oamenilor pe care ar fi trebuit să-i slujească. Desigur, ar fi un semnal important, ca un tunet care crapă cerul în două ar răsuna glasul strașnic al justiției moldovenești. Pentru o perioadă. Poate ceilalți politicieni ar măsura de șapte ori înainte să aibă de-a face cu off-shore-urile sau să abuzeze de pozițiile în care se află. Dar asta nu va fi suficient. Pentru că Igor Dodon și prietenii lui nu sunt cel mai mare rău al Moldovei, ci doar un simptom al acestuia”, comentează publicația.

Europa Liberă scrie „De ce a demisionat șeful Serviciului de Informații și Securitate”. Președintele Parlamentului Igor Grosu a primit luni cererea de demisie a șefului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco. Potrivit cererii respective, Esaulenco pleacă de la conducerea SIS pentru ca să se angajeze în altă parte. Surse bine informate au comunicat Europei Libere sub condiția anonimatului că noul loc de muncă al șefului SIS ar urma să fie cel mai probabil în Statele Unite. Fostul director interimar al SIS, Valentin Dediu, a declarat Europei Libere că sunt motive suficiente pentru ca deputații să voteze această demisie. „SIS-ul are restanțe și la ceea ce ține de amenințările asupra securității statului în contextul războiului din Ucraina și în contextul planurilor anunțate de Federația Rusă anterior, prin 2012 și care nici acum nu au fost scoase de pe agenda Federației Ruse”. Fostul director interimar al SIS, Valentin Dediu mai spune că directorul demisionar nu a reușit să explice expulzarea profesorilor turci. Valentin Dediu e de părere că la desemnarea unei noi candidaturi pentru șefia SIS e nevoie de chibzuit cine merită această funcție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău