Maia Sandu – între critici și laude, în presa de la Chișinău: „Președinta Republicii Moldova i-a nedumerit pe veteranii de război cu iscusința retorică de a nu spune lucrurilor pe nume” (Revista presei)

  • 09 Martie 2021 09:48
Maia Sandu – între critici și laude, în presa de la Chișinău: „Președinta Republicii Moldova i-a nedumerit pe veteranii de război cu iscusința retorică de a nu spune lucrurilor pe nume” (Revista presei)

Revista presei din 09 martie 2021

TV8 publică un reportaj despre „Femeia care stă în spatele președintei”, relatând povestea angajatei SPPS, care asigură paza Maiei Sandu. „Natalia Repeșco face abstacție de prejudecățile din societate încă din anii de școală, atunci când a început să meargă la lupte, din dorința de a învăța cum să se apere de una singură. Și-a urmat studiile la Universitatea de Sport, iar în 2012 devenea campioană europeană la sambo. Acum patru ani, antrenorul său i-a propus să-și încerce norocul la Serviciul de Protecție și Pază de Stat, iar de atunci, cel puțin trei ore pe săptămână, Natalia le petrece în sala de forță. (…) În serviciul SPPS sunt, în total, cinci femei, care asigură protecția persoanelor importante în stat”, relatează TV8.

Cazurile de violență domestică au luat amploare în perioada pandemiei”, a atenționat, la TVR Moldova, Ecaterina Mardarovici, directoare executivă a Clubul Politic al Femeilor 50/50. „Unde exista într-o dimensiune mai mică, acest fenomen a luat amploare și avem situații foarte critice”, a spus Ecaterina Mardarovici. Iar Alina Cebotari, membră a Platformei pentru Egalitate de Gen. a declarat că nu doar în perioada pandemiei, dar și în alte situații, casa este un loc nesigur pentru multe femei. „Casa ar trebui să fie cel mai sigur loc din lume, dar pentru 73% dintre femeile din Republica Moldova, casa reprezintă un loc unde femeile sunt abuzate”, a spus Alina Cebotari, care a accentuat că pandemia a făcut mai dificil ca femeile să aibă locuri unde să se refugieze.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, analistul politic Igor Boțan constată: „Cu femeile de la conducerea țării, R. Moldova arată foarte bine față de alte state europene”. Expertul observă și abordări noi a modului de a face politică, odată cu alegerea unei femei în fruntea statului. El constată că Maia Sandu „încearcă prin metodele care îi stau la dispoziție să convingă cetățenii și organele abilitate că singura soluție pentru a curăța sistemul de corupție este adresarea către suverani, adică către popor, ca poporul să-și realeagă organul legislativ, cel mai important organ de conducere din această țară și ca mandatul prezidențial să fie cumva sincronizat cu mandatul parlamentului după această curățare. Deci, vedem o abordare nouă și este o abordare care are și această nuanță gender, pentru că, trebuie să recunoaștem, timp de 30 de ani de independență am avut în Republica Moldova un fel de politică de sorginte bizantină, când cele mai importante hotărâri se luau de bărbați prin saune, baruri sau restaurante, iar acum vedem un suflu nou și, probabil, din acest punct de vedere, cetățenii au așteptări foarte mari de pe urma accederii în funcția de șef al statului a unei doamne”, subliniază Igor Boțan.

Pe de altă parte, Maia Sandu își atrage critici pentru discursul său ținut cu ocazia celor 29 de ani de la izbucnirea războiului moldo-rus de pe Nistru. Nicole Negru scrie în Ziarul Național că: „Președinta Republicii Moldova i-a nedumerit pe veteranii de război cu iscusința retorică de a nu spune lucrurilor pe nume, de a comenta tragicul eveniment într-un mod conjunctural, superficial. Ea nu numai că a evitat să pronunțe sintagma „trupele ruse” sau să facă vreo aluzie la identitatea celor care au atacat, în 1992, Republica Moldova, (…) ci a și absolvit Federația Rusă de responsabilitatea menținerii acestui „conflict”, punând-o pe umerii „corupției regionale”. Din punctul ei de vedere, „suntem cu toții victimele corupției regionale, care folosește acest conflict pentru a câștiga averi prin contrabandă, delapidare, trafic ilegal de bunuri. (…) Această deplasare de accente de pe prezența ilegală a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova pe „corupția regională” seamănă a manipulare. Sigur, există oameni care se îmbogățesc pe seama războiului, profitori au existat în toate războaiele, dar să reduci cauza războiului și „înghețarea” conflictului la „corupția regională” e o simplificare forțată, abuzivă, e o falsificare a realității. Soluția „conflictului” nu e la Chișinău și nici măcar la Tiraspol, ci la Moscova și nu de bani are nevoie Putin, ci de sufletele noastre, ca și de sufletele ucrainenilor, georgienilor, ale tuturor popoarelor vecine, asupra cărora cade umbra „Rusiei mărețe”, consideră Nicolae Negru.

Astăzi expiră ultimatumul pe care Igor Dodon i l-a înaintat președintei Maia Sandu. Liderul PSRM i-a cerut să semneze până la 9 martie decretul privind desemnarea candidatului la funcția de premier, amintește Jurnal.md. În opinia expertului în drept constituțional, Alexandru Arseni, acțiunile lui Igor Dodon sunt ilegale, deoarece nu are nici un statut oficial, ci doar cel de președinte de partid.  „De acest ultimatum trebuie să se ocupe procurorul general”, a declarat Arseni.

Socialiștii sunt în căutarea unui înlocuitor pentru Igor Dodon la șefia partidului, susține fostul viceministru al Afacerilor Externe, Valeriu Ostalep, citat tot de jurnal.md. „Vor să-l substituie pentru că el e o problemă pentru PSRM. Cu Dodon, ei nici nu intră în Parlament și înțeleg asta foarte bine. (…) Ați văzut de unde am aflat că doamna Greceanâi s-a dus la Moscova? Ce-a făcut ea acolo cred că nici Dodon nu știe”, a declarat Valeriu Ostalep la Jurnal TV. Potrivit lui, în curând va fi un scandal politic foarte serios.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău