Mai mulți europarlamentari s-au arătat îngrijorați de fragilitatea coaliției de la Chișinău. Maia Sandu: „Nu suntem naivi, evident, peste noapte nu putem reuși”
-
24 Iulie 2019 17:21
Uniunea Europeană este dispusă să sprijine noul Guvern de la Chișinău, dar așteaptă și rezultate concrete la reformele pe care le anunță, au declarat astăzi mai mulți membri ai Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European în cadrul unei discuții cu premierul Maia Sandu.
Totodată, mai mulți europarlamentari și-au exprimat îngrijorarea față de fragilitatea coaliției de guvernământ, mai ales în condițiile în care e formată din partide cu orientări politice diferite. Maia Sandu a dat asigurări că Guvernul e hotărât să promoveze reforme radicale, mai ales în domeniul justiției și combaterea corupției. O relatare de Cornel Ciobanu la Radio România Chișinău.
Maia Sandu a făcut o prezentare a situației din Republica Moldova, la o reuniune a Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European. Ea a declarat că noul guvern va promova reforme structurale, în special în domeniul justiției, chiar dacă nu va fi ușor:
”Marea provocare este reforma în sistemul judiciar și clădirea unor instituții să combată corupția. Nu suntem naivi, evident, peste noapte nu putem reuși”.
Totodată premierul de la Chișinău susține că nu va accepta federalizarea Republicii Moldova, referindu-se la problema transnistreană. În privința relațiilor cu NATO, ea a opinat că nu poate fi așteptată o fortificare semnificativă a acestora în condițiile în care PSRM este împotriva acestui lucru.
Mai mulți europarlamentari au salutat noul Guvern de la Chișinău și și-au exprimat intenția de a-l susține. Europarlamentarul român Traian Băsescu s-a pronunțat pentru oferirea perspectivei de integrare europeană pentru Republica Moldova.
„Țara este lăsată de Uniunea Europeană într-o zonă gri. UE n-a dat o perspectivă de integrare în uniune acestei țări. Rămâne o țară căreia UE îi oferă asistență tehnică pentru justiție, dar nu-i oferă perspectiva prosperității europene prin oportunietatea de a deveni țară UE.”
În același timp, mai mulți membri ai Comisiei și-au exprimat îngrijorarea față de viabilitatea coaliției de guvernare, în condițiile în care PSRM și ACUM au viziuni politice diferite. Europarlamentara Viola Von Cramon-Taubadel:
Maia Sandu a arătat că atât partidele Blocului Acum, cât și PSRM ar fi interesate de menținerea alianței, precizând că nu exista o altă soluție pentru debarcarea guvernării corupte a Partidului Democrat. Totodată, ea a dat asigurări că guvernul său este unul pro-european.