Mai mulți absolvenți au refuzat diploma lui Dodon (Revista presei)

  • 19 Iulie 2017 09:42
Mai mulți absolvenți au refuzat diploma lui Dodon (Revista presei)

Revista presei din 19 iulie

Nota de plată a acţiunilor de bună credinţă şi sprijin ale României faţă de Republica Moldova încep să se acumuleze, pe principiul „nici o faptă bună nu va rămâne nepedepsită”, constată analistul politic Iulian Chifu în Adevărul. Autorul scrie că după ce a ajutat statul Republica Moldova să iasă din criza economică profundă, acordându-i împrumutul de 100 mil. euro şi umblând la ratinguri, inclusiv prin susţinerea drumului european al Republicii Moldova, acordului cu FMI şi deblocării fondurilor Uniunii Europene, România se vede în situaţia în care la Chişinău se profilează tot mai mult accentele anti-româneşti. Astfel, Igor Dodon, preşedintele pro-rus cu porniri lesne de anticipat la numirea sa, se declară preşedinte doar a propriului electorat şi-şi asumă poziţia pro-rusă şi anti-europeană, anti-românească pe care a propovăduit-o în campania electorală. Tot într-o pornire vindicativă şi profund ostilă, a decretat Anul Ştefan cele Mare peste Anul Centenarului Statului naţional român unitar, în 2018, cu vădita intenţie de a promova, din nou, teoria moldovenismului, contrapunând sărbătorii româneşti ce ar trebui celebrată şi la Chişinău, Mai grav, subliniază Iulian Chifu, este că toate aceste bâţâieli de imagine şi pline de simbolism, desprinse din cărţile de război informaţional rus, împotriva României şi a propriilor cetăţeni, nu sunt sancţionate deloc de guvernarea asumat pro-europeană care e principala beneficiară a eforturilor româneşti de a menţine Chişinăul pe calea reformelor şi a drumului european.

VIITOR vis-a-vis TRECUT / Mai mulți absolvenți au refuzat diploma lui Dodon, titrează Timpul. O sută cei mai buni absolvenți de liceu ai promoției 2017 din Moldova au fost premiați, astăzi, cu „Diploma de Onoare” a Președintelui Republicii Moldova. Majoritatea au participat la marele eveniment și s-au fotografiat alături de președintele Igor Dodon. După ce o tânără din Chișcăreni și o tănără din Cahul au spus că au decis să refuze diploma de onoare oferită de președintele Dodon, mai multe reacții de acest gen au început să apară. Marina Josanu din Glodeni, care învață la IPLT „Vasile Coroban” a refuzat și ea prezența la decernarea diplomelor oferite de Igor Dodon. „Un om care îți dă o diplomă, dar îți ia identitatea. Păcat. Atâta țară cât demnitate. Am fost invitată, dar am refuzat., a scirs pe facebook Mihaela Ungureanu din Sângerei.
Două fete „de nota zece” despre diplomele președintelui: „Dodon încearcă să-și asume meritele absolvenților”, titrează Ziarul de Gardă. Ziarul de Gardă scrie că Valeria Bratu și Mihaela Ungureanu sunt două tinere care și-au luat în acest an BAC-ul și care spun că au fost invitate la Președinție pentru a li se acorda „Dimploma de Onoare”, fiind nominalizate de către șeful statului printre cei mai buni 100 absolvenți de liceu din țară, dar au refuzat. Valeria Bratu, din satul Slovozia Mare, r. Cahul, susține că șeful statului nu o reprezintă, deoarece „duce o politică josnică și discriminatorie. La scurt timp după mediatizarea în presă a subiectului, purtătorul de cuvânt la șefului statului, Ion Ceban, a scris pe pagina sa de Facebook că, de fapt, Mihaela Ungureanu nici nu a fost selectată pentru a i se oferi aprecierea și a criticat gestul absolventei. Tânăra susține însă contrariul.

Jurnalistul DW Vitalie Călugăreanu scrie pe pagina sa de facebook că Ion Ceban a mințit că Mihaela Unguranu " nu a fost in lista premiantilor"... Jurnalistul se întreabă cum sa minti căutând refugiu în spatele unei minciuni care lovește într-un copil - un copil care știe că nu a mințit? ....

Alexandru Vakulovski observă în editorialul său de pe deschide.md că sub patronajul lui Dodon se va face multă mizerie în PMAN: locul unde părinții noștri au câștigat independența statului și au revenit la limba română. Dodon e patron pentru că Iubesc Moldova (da halva nu vrei?) îi aparține. Banii cu care funcționează Iubesc Moldova sunt de la prieteni, desigur, subliniază publicistul. E un răspuns universal în cazul Dodonului: el are foaaaarte mulți prieteni și toți vor să-i dea (necondiționat) câte ceva. Părinții și socrii îi plătesc ratele la vilă, membrii de partid dăruiesc PSRM-ului la alegeri mai mult decât câștigă într-un an (din conturi din Bahamas), alții îi pun panouri electorale, alții îi organizează concerte gratis. Jurnaliștii de la kankan.md au calculat aproximativ cam cât costă prietenia lui Dodon. Păi astăzi să fii “drug” cu el înseamnă cam 128.000 de euro, asta doar pentru majoritatea artiștilor, fără să vorbim de scenă, sunet, cazare, etc. Cu așa prieteni Dodonul își poate face zilnic festival! Dar banii nu rămân în Moldova, ci o iau în direcția Moscovei, asta-i clar, conchide Vakulovski.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
21 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:73 %
Vint:3,1 m/s
Lun
20 °C
Mar
21 °C
Mie
20 °C
Joi
22 °C
Vin
23 °C

Curs oficial BNM 16 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3940 -0.0430
USD 16.6852 0.0219
RON 4.1634 -0.0082
UAH 0.6360 0.0007
RUB 0.2679 -0.0003
Arhivă Radio Chișinău