Persoanele fizice din R.Moldova primesc tot mai puțini bani din străinătate

  • 26 Septembrie 2019 12:05
Persoanele fizice din R.Moldova primesc tot mai puțini bani din străinătate

Persoanele fizice primesc tot mai puține mijloace bănești din străinătate prin intermediul băncilor, valoarea transferurilor efectuate în ianuarie-august 2019 a fost de 802,8 milioane de dolari SUA, cu peste 50 milioane mai puțin decât în perioada similară a anului precedent, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

Transferurile bănești din străinătate prin intermediul băncilor licențiate în favoarea persoanelor fizice au înregistrat în opt luni ale acestui an o scădere cu 6,5 la sută față de perioada corespunzătoare a anului trecut. Datele BNM mai arată că în ianuarie-august 2018 și 2017 a fost înregistrată o tendință inversă, de creștere cu respectiv 12.4 la sută și 9.3 la sută.

Ritmul de diminuare a remiterilor s-a temperat în ultimele două luni, după căderea cu 14,1 la sută în luna iunie, în iulie acestea au scăzut cu 1 la sută, iar în august cu 2,6 la sută.

Banca Națională  precizează că în august 2019, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 2,0 puncte procentuale la scăderea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, însa, de facto (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent), a fost înregistrată o diminuare a volumului transferurilor cu 0,6 la sută.

Cei mai mulți bani au fost primiți de la persoanele fizice din țările Uniunii Europene, care au avut o pondere de 46,3 la sută din total, în luna august, după care urmează statele din restul lumii cu o cotă de 31,2 și CSI cu o pondere de 22,5 la sută.

Comparativ cu anul trecut s-a modificat structura valutelor în care se fac transferuri. Circa 54,5 la sută din transferurile în favoarea persoanelor fizice în august s-au făcut în euro, în creștere cu 8,3 puncte procentuale comparativ cu luna respectivă din 2018,  urmate de transferurile în dolari – 40,4 la sută, în scădere cu 5,8 puncte procentuale și 5,1 la sută în ruble rusești, față de 7,6 la sută în august anul trecut.

Banca Națională atenționează că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și astfel de transferuri unilaterale, precum transferurile locale, inclusiv salariale în favoarea persoanelor fizice rezidente de la reprezentanțele nerezidenților, transferurile în favoarea nerezidenților aflați temporar în Republica Moldova, pensii și indemnizații. Datele includ decontările cu băncile din R. Moldova, fără băncile din raioanele din partea stânga a Nistrului.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică privind veniturile și cheltuielile pentru 2018, „transferurile bănești din afara țării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 15,0% din total venituri sau cu 1,5 puncte procentuale mai puțin comparativ cu anul 2017”. Populația de la sate în comparație cu cea de la orașe este dependentă într-o proporție mai mare de transferurile din afara țării, ponderea acestora în venituri fiind de 20,4 la sută față de 10,0 la sută în cazul populației din mediul urban.

Sursa:Moldpres


 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău