Moldova Trade Forum 2024 | Republica Moldova a înregistrat în ultimii 10 ani exporturi către Uniunea Europeană în valoare de peste 7,5 miliarde de euro
-
21 Noiembrie 15:40
Republica Moldova a înregistrat în ultimii 10 ani exporturi către Uniunea Europeană în valoare de peste 7,5 miliarde de euro, conform datelor prezentate astăzi la Moldova Trade Forum 2024. Sectorul public și serviciile rămân principalii piloni ai economiei, în timp ce agricultura, care angajează o cincime din forța de muncă a țării, contribuie modest la valoarea adăugată brută în comparație cu media europeană, transmite Radio Chișinău.
Sectorul agricol din Rep. Moldova angajează 20% din forța de muncă, mult peste media UE de 3,5%. Totuși, contribuția sa la valoarea adăugată brută (GVA) este de doar 9%, comparativ cu 1,9% în Uniunea Europeană. Expertul în dezvoltare economică, Jan-Philipp Kramer, a menționat necesitatea unor reforme pentru îmbunătățirea eficienței acestui sector.
„Sectorul agricol, din perspectivă economică și din perspectiva angajării, deține cea mai mare pondere în Republica Moldova. Acest fapt nu este surprinzător, dar dacă comparăm ratele noastre cu cele din Uniunea Europeană, este evident că trebuie să îmbunătățim acest sector și să valorificăm capacitățile de angajare. Un alt aspect important este sectorul de producție. Deși nu are cel mai mare număr de angajați din economia Republicii Moldova, acest sector este esențial și deține un potențial de export foarte mare”, a declarat Jan-Philipp Kramer.
În ceea ce privește comerțul, Republica Moldova a înregistrat venituri de peste 7,5 miliarde de euro din exporturi, în ultimii 10 ani, consolidându-și astfel poziția pe piețele internaționale, cu perspective de creștere continuă. Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea a subliniat importanța diversificării piețelor și îmbunătățirii relațiilor comerciale cu Uniunea Europeană, România fiind unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali, cu aproape 50% din totalul exporturilor către UE.
„Noi vorbim despre faptul că 67% din exporturile noastre sunt destinate pieței Uniunii Europene. Totuși, trebuie menționat că 50% din aceste exporturi merg către România, care ne asigură un tranzit spre alte piețe din Uniunea Europeană. Pe parcursul ultimilor zece ani, Camera de Comerț și Industrie a dezvoltat brandul Republica Moldova în România. Chiar în acest an, am fost prezenți la evenimente organizate în Brașov, Iași, Cluj și Baia Mare, iar în acest moment, colegii noștri sunt activi în alte locații din România”, a menționat Sergiu Harea.
Moldova Trade Forum este organizat de proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” cu asistența financiară a Suediei și Marii Britanii.