Ce este Oreșnik, noua rachetă cu care Rusia a lovit Ucraina. Filmul atacului cu arma care poate lovi întreaga Europă
-
22 Noiembrie 2024 08:55
Orașul Dnipro a fost lovit, joi, de o nouă armă rusească, o rachetă balistică hipersonică botezată Oreșnik, potrivit spuselor președintelui Vladimir Putin. Deși nu se știu cu exactitate caracteristicile acestei rachete, există indicii că proiectul de dezvoltare a ei a provocat tensiuni cu Statele Unite de mai multă vreme.
Inițial, Volodimir Zelenski a reclamat că Dnipro a fost lovit cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), acest tip de armă putând lovi ținte aflate la peste 5.500 de kilometri distanță, fiind conceput să poarte încărcătură nucleară, transmite HotNews.
Un Iskander, dar care poate purta încărcătură nucleară
Ulterior, doi oficiali occidentali au contrazis versiunea oficială a Kievului. Responsabilii occidentali, care s-au exprimat pentru Reuters sub rezerva anonimatului, au declarat că evaluarea lor se bazează pe o analiză inițială.
În același timp, și un oficial american anonim a declarat pentru postul CBS News că racheta a fost una balistică, dar nu o rachetă balistică intercontinentală, a transmis anterior BBC.
Oreșnik ar putea fi rezultatul unui program rusesc mai vechi de creare a unei rachete balistice cu rază intermediară de acțiune (3.000-5.500 kilometri). Site-ul bulgarianmilitary.com evocă circumstanțele în care Statele Unite au ieșit din Tratatul Forțelor Nucleare cu Rază Intermediară, semnat la finele Războiului Rece, în 1987, de către liderul sovietic Mihail Gorbaciov și președintele american Ronald Reagan. Tratatul interzicea deținerea acestui tip de armament de către țările semnatare, iar acest lucru a dus la distrugerea a mii de rachete de acest tip deținute de cele două superputeri.
În 2014, administrația Obama a început să aibă suspiciuni că Rusia încalcă tratatul dezvoltând noi rachete de acest tip, care pot avea încărcătură nucleară. Negocierile nu au dus la un rezultat astel că, în octombrie 2018, Donald Trump a anunțat retragerea SUA din tratat acuzând încălcarea acestuia de către Rusia.
Întregul continent ar putea fi lovit cu noua rachetă
În februarie 2019, site-ul Global Defense News relata că decizia SUA a fost determinată de existența proiectului Novator 9M729, o rachetă care putea fi lansată de pe aceeași platformă ca și racheta Iskander numai că, spre deosebire de aceasta, putea avea atât încărcătură convențională, cât și nucleară. Site-ul menționa și informații publicate anterior de către Frankfurter Allgemeine Zeitung, după care rachetele noi ar fi fost amplasate în patru locații, situațe în zona Uralilor și a sudului Rusiei.
Sursa citată menționa că rachetele noi ale Rusiei ar putea lovi cu încărcături nucleare nordul și estul Europei, iar în cazul amplasării lor la granița de vest a Rusiei, întregul continent ar fi fost vulnerabil, cu excepția Portugaliei. La acel moment, oficialii ruși susțineau că 9M729 avea o rază de acțiune de numai 480 de kilometri. O variantă a aceste rachete este instalată și pe submarinele rusești, însă submarinele oricum nu intrau sub incidența tratatului din 1987.
De notat este faptul că, la data la care SUA s-au retras din Tratat și acuzând Rusia că l-au încălcat, nu era invocat posibilitatea ca rachetele 9M729 să atingă rachete hipersonice.
Filmul unei zile agitate în cancelariile occidentale
Inițial, forțele aeriene ucrainene au anunțat că în bombardamentul asupra orașului Dnipro a folosit o rachetă balistică intercontinentală. Volodimir Zelenski a explicat că viteza și altitudinea unei rachete trase de Rusia asupra orașului Dnipro au indicat că este o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), dar a spus că „examinările sunt acum în curs”.
UE a reacționat după acuzațiile Kievului că Rusia a lansat joi, 21 noiembrie, o rachetă balistică intercontinentală în timpul unui atac asupra teritorului său, spunând că un astfel de atac ar „marca o escaladare clară” din partea lui Vladimir Putin, transmite AFP.
„Urmărim, desigur, informațiile potrivit cărora Rusia ar fi utilizat o rachetă balistică intercontinentală împotriva uneia sau mai multor ținte în Ucraina. Este evident că un astfel de atac ar marca o nouă escaladare clară din partea lui (Vladimir) Putin”, a reacționat Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. O astfel de rachetă ar reprezenta o schimbare „cantitativă și calitativă” a conflictului, a subliniat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, reproșând Rusiei că se „joacă” cu amenințarea nucleară.
Ministrul britanic al apărării, John Healey, a afirmat joi că rușii pregătesc „de luni de zile” un tir cu o „nouă rachetă balistică”, dar fără să confirme lansarea unei rachete intercontinentale de către Moscova asupra teritoriului ucrainean în cursul acestei dimineți.
„Există astăzi informații de presă, neconfirmate, potrivit cărora Rusia ar fi utilizat noua sa rachetă balistică într-un atac asupra Ucrainei, ceea ce ei (rușii) pregăteau de luni de zile, din câte știm”, a declarat John Healey în fața comisiei de apărare din parlamentul britanic.
În cursul serii, președintele Vladimir Putin a infirmat folosirea unei rachete balistice intercontinentale, precizând că este o armă experimentală, cu rază medie de acțiune. „Astfel, Rusia a efectuat teste de luptă ale sistemului de rachete hipersonice „Oreșnik” ca răspuns la acțiunile agresive ale țărilor NATO împotriva Rusiei”, a declarat Putin.
„În condiții de luptă, a fost testat, printre altele, unul dintre cele mai noi sisteme rusești de rachete cu rază medie de acțiune. În acest caz, cu o rachetă balistică într-un echipament hipersonic fără arme nucleare”, a precizat Putin în discursul său.