Mai multe fragmente din Manuscrisele de la Marea Moartă expuse la Washington s-au dovedit a fi falsuri

  • 23 Octombrie 2018 12:00
Mai multe fragmente din Manuscrisele de la Marea Moartă expuse la Washington s-au dovedit a fi falsuri

Un muzeu american a anunțat luni că cinci fragmente de pergament, prezentate ca făcând parte din colecția Manuscriselor de la Marea Moartă, sunt de fapt falsuri și nu vor mai fi expuse, potrivit AFP.

Muzeul Bibliei din Washington, aflat anul trecut în centrul unei controverse pe tema finanțării sale de către o familie bogată de militari creștini, a făcut anunțul după ce un centru de cercetări german a ajuns la concluzia că fragmentele nu erau atât de vechi pe cât se credea.

Manuscrisele de la Marea Moartă au o vechime de peste 2.000 de ani. Cele 900 de pergamente și papirusuri, identificate între 1947 și 1956 în grota Qumran din Cisiordania, sunt considerate una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile. Documentele cuprind texte religioase în ebraică, aramaică și greacă, precum și cea mai veche versiune cunoscută a Vechiului Testament.

Cele cinci fragmente erau expuse în muzeul de la Washington de la deschiderea sa, în noiembrie 2017, dar erau însoțite de o notă care preciza că cercetările referitoare la autenticitatea acestora este în curs.

Cu câteva luni în urmă, muzeul a expediat cinci dintre cele 16 fragmente de manuscrise pe care le deține în Germania, la Institutul federal de cercetare și de control al materialelor (BAM). Testele făcute cu ocazia cercetărilor anterioare ridicaseră suspiciuni referitoare la originea lor.

Muzeul a retras din colecțiile sale cele cinci fragmente analizate în Germania și le-a înlocuit cu altele trei, care sunt de asemenea supuse unor analize.

Muzeul, care a costat peste 500 de milioane de dolari, relatează, prin intermediul colecțiile sale expuse pe mai multe etaje, istoria Bibliei, a Vechiului și Noului Testament și impactul textelor conținute de acestea asupra omenirii.

Clădirea impunătoare se află la doar câteva străzi distanță de Capitoliu, o vecinătate cu puterea legislativă care a alimentat polemicile referitoare la influența religiei în politica americană.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău