Mahmureala de Revelion. Cum să o tratezi și care este, potrivit științei, cel mai bun leac

  • 31 Decembrie 2019 18:57
Mahmureala de Revelion. Cum să o tratezi și care este, potrivit științei, cel mai bun leac

Dacă te trezești pe 1 ianuarie, ochii te dor de la lumină, ai gura uscată și o acută durere de cap se combină armonios cu senzația de vertij, de vină este, cel mai probabil, consumul excesiv de alcool din seara de Revelion. Suferi de mahmureală - o stare extrem de neplăcută care dă bătăi de cap omenirii din vremurile când omul primitiv a descoperit secretul fermentării. Iar mahmureala nu este decât dovada eforturilor depuse de organismul tău pentru a te repune pe linia de plutire, informează CNN.

Și, tot din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au aflat perpetuu în căutarea unui leac minune împotriva demonului mahmurelii.

Chiar dacă „mecanismul” mahmurelii este binecunoscut, știința nu a reușit încă să identifice, până în prezent, un remediu perfect. Și asta deoarece, în acest caz, trebuie luați în calcul mai mulți factori, precum toleranța la alcool (diferită de la om la om), felul în care fiecare reacționează la stres, sau, pur și simplu, starea de oboseală a organismului - toate acestea afectează direct răspunsurile neurobiologice și, în general, comportamentul de după o seară cu mult alcool. 

Pe de o parte, există binecunoscutele rețete tradiționale anti-mahmureală, precum zeama de varză sau, pur și simplu, hidratarea cu apă. Sau, conform principiului „cui pe cui se scoate”, unii recomandă „berea care te drege”, băută imediat, după trezire. 

În plus, o sumedenie de articole de pe internet pomenesc despre tot felul de mâncăruri, băuturi energizante, vitamine, sare, suplimente din plante pe bază de cimbru sau ghimbir. 

O variantă ar fi rădăcina de kudzu, o alegere considerată de mulți drept cea mai potrivită pentru combaterea efectelor mahmurelii. Planta are într-adevăr, conform oamenilor de știință, un rol important în reducerea stării de mahmureală dar, în același timp, inhibă enzimele care ajută la descompunerea acetaldehidei (care rezultă din metabolizarea cantităților mari de alcool de la nivelul ficatului). Pe scurt: inhibarea respectivă nu face bine.

Cercetătorii americani citați de CNN consideră că, în prezent, unul dintre cele mai bune remedii contra mahmurelii îl reprezintă ampelopsina, un compus care se găsește în arborele de stafide oriental. Ampelopsina (sau dihidromiricetina) e folosită de secole în medicina tradițională chineză ca leac anti-mahmureală și ca metodă de prevenire a intoxicației cu alcool.

Cercetătorii americani au stabilit că această substanță ajută la descompunerea acetaldehidei dar adaugă că cel mai bun remediu împotriva mahmurelii îl reprezintă consumul ponderat de alcool, combinat cu hidratarea adecvată cu apă. Și, pentru orice eventualitate, să avem mereu la îndemână o pastilă de ibuprofen.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău