MAEIE invită reprezentanții ambasadei ruse să viziteze vagoanele din PMAN ca să discute cu istoricii de gardă pentru a afla adevărul istoric despre foametea indusă de sovietici și deportările masive în Gulag

  • 13 Iulie 2023 14:24
MAEIE invită reprezentanții ambasadei ruse să viziteze vagoanele din PMAN ca să discute cu istoricii de gardă pentru a afla adevărul istoric despre foametea indusă de sovietici și deportările masive în Gulag

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene vine cu o reacție la declarațiile autoritățile ruse cu privire la deportările staliniste, sugerându-le acestora „să se abțină de la comentarii sau interferențe în treburile interne ale Republicii Moldova”, transmite Radio Chișinău.

Săptămâna aceasta Ambasada Rusiei la Chișinău, într-o postare pe telegram, a numit expoziția din PMAN „luna rusofobiei deghizată în lupta împotriva totalitarismului”. Iar prin asemenea manifestații, organizatorii acestei expoziții, „îi denigrează în mod deliberat pe soldații Armatei Roșii care au luptat împotriva lor”.

La rândul său, MAEIE solicită insistent autorităților ruse să se abțină de la comentarii sau interferențe în treburile interne ale Republicii Moldova.

Cu referire la declarațiile despre deportările de pe teritoriul de atunci al Republicii Moldova, le considerăm complet inacceptabile, care reprezintă o încercare de distorsionare a evenimentelor istorice tragice prin care a trecut țara noastră. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită insistent autorităților ruse să se abțină de la comentarii sau interferențe în treburile interne ale Republicii Moldova, inclusiv în problemele bisericești și în istoria noastră”, se arată în comunicatul MAEIE.

Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene îi invită pe reprezentanții ambasadei ruse să viziteze, între orele 8.30 și 21.00, vagoanele instalate în PMAN ca să discute cu istoricii de gardă - profesori universitari, cercetători științifici, specialiști din domeniu pentru a afla adevărul istoric despre foametea indusă de sovietici și deportările masive în Gulag.

Amintim că două vagoane vechi pe un postament ce imită calea ferată, încărcate cu obiecte ale memoriei, documente, fotografii, lucruri ce au însoțit gospodarii basarabeni în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 deportați în Siberia sunt amplasate în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

Expoziția imersivă „Basarabeni în Gulag” va continua până la data de 30 iulie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău