Luptă decisivă pentru Republica Moldova: Rusia vrea să controleze din nou acest spațiu, cu ajutorul oligarhilor fugari (Revista presei)
-
05 Februarie 2024 09:39
În editorialul său din Ziarul Național, Nicolae Negru observă un fenomen bizar observăm în spațiul public, în mass-media, pe rețelele sociale: mercenarii lui Plahotniuc, Șor, Platon, stipendiații Kremlinului, salariații FSB ne vorbesc despre democrație, pluralism, libertatea presei etcetera, încearcă să creeze impresia că „nimic nu s-a schimbat” în Republica Moldova, că Maia Sandu ar fi instituit o „dictatură” mai feroce decât a „coordonatorului executiv”. Publicistul subliniază că această campanie de demonizare a actualei guvernări ia turații și ceea ce arăta mai înainte ca niște acțiuni individuale, răzlețe, seamănă tot mai mult cu o „operație” propagandistică amplă, complexă, bine gândită și regizată cu măiestrie. Astăzi se dă o luptă decisivă pentru Republica Moldova, Rusia vrea să controleze din nou acest spațiu, cu ajutorul oligarhilor fugari. De aceea, instituțiile statului i-au scos din joc pe unii „politicieni”, au suspendat licența unor canale care dezinformează și manipulează cetățenii, inclusiv cu privire la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.
Fiica fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, pusă pe strandby la Curtea de Apel, titrează Anticorupție.md. Procesul în care fiica fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, cere revizuirea deciziei instanței de fond în litigiul cu Procuratura Anticorupție, a fost amânat până în luna martie curent. Cristina Stoianoglo cere ridicarea sechestrului de pe imobilul care-i aparține, un apartament cu suprafața de 135 de metri pătrați, cumpărat în 2015. Măsura a fost aplicată în dosarul penal inițiat pe numele lui Alexandr Stoianoglo pentru îmbogățire ilicită.
Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, invitat la Podcast ZdCe, a explicat modalitatea de desfășurare a concursului pentru funcția de procuror general, la care s-au înscris șase candidați, cum se va desfășura, când se va finaliza și dacă acesta ar putea fi oprit. El s-a referit și la inițiativa deputaților PAS de a modifica regulamentul de alegere a procurorului general și la impactul pe care l-ar putea avea asupra concursului aflat în desfășurare. Președintele CSP a mai spus că procedura de vetting prin care urmează să treacă procurorii creează o stare de incertitudine în sistem. De asemenea, Dumitru Obadă a declarat care îi sunt sursele de venit, în condițiile în care soția sa este fondatoarea unei companii de panificație.
Moldova vrea să intre în competiția pentru nomazii digitali, anunță Mold-Street. Un proiect de lege promovat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), prevede legalizarea activității în Republica Moldova a așa-zișilor nomazi digitali, începând cu 1 ianuarie 2025, informează publicația.
Astfel Republica Moldova va putea să se alăture unui grup select de câteva zeci de state ce oferă vize străinilor care doresc să lucreze de la distanță. Pentru aceasta se propune modificarea Legii privind regimul străinilor și introducerea unei definiții noi - cea de nomad digital, dar și a altor prevederi. Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice, Republica Moldova este interesată în atragerea nomazilor digitali, acestea fiind „invitați” sa activeze de pe teritoriul țării noastre, "suportând cheltuielile de trai și să activeze, plătind un anumit nivel de taxe, cu atât mai mult că întreaga regiune este cutremurată de instabilitate, război, relocare în scop de muncă, etc."