Linie de interconexiune energetică cu România, noi acte de identitate, renovarea clădirilor publice și crearea camerelor agricole. Cele mai importante proiecte aprobate de Guvern pe 6 martie
-
06 Martie 2024 13:23
Rep. Moldova și România vor avea o nouă linie de interconexiune energetică. În acest scop, cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, semnarea Acordului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind realizarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre cele două țări. Tot astăzi, Guvernul a aprobat alocarea de resurse pentru renovarea clădirilor publice în vederea eficientizării energetice, dar și emiterea începând cu martie anul viitor a unor acte de identitate noi, de tip european pentru cetățenii Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.
Guvernul a aprobat construcția unei noi linii electrice aeriene de tensiune înaltă care va interconecta municipiile Bălti din Rep. Moldova și Suceava din România. Proiectul aprobat care prevede construirea la Bălți, a unei stații electrice cu o capacitate de 400 kV, urmează să asigure securitatea energetică, dar și eficiența energetică a Rep. Moldova, a subliniat ministrul Energiei Victor Parlicov.
„Această linie ne va permite să ne integrăm mai rapid în piața energetică a Uniunii Europene prin România. Lucariile urmând a fi finalizate până la sfârșitul anului 2027-2028”, a spus Victor Parlicov.
Amintim că în contextul războiului de agresiune al Rusiei în țara vecină, începând cu data de 16 martie 2022 sistemele de transport de energie electrică din Rep. Moldova și Ucraina au fost sincronizate cu sistemul electroenergetic al ENTSO-E, al Uniunii Europene.
Citiți și: Guvernul a aprobat acordul de împrumut privind construcția liniei electrice Bălți-Suceava
De asemenea, cabinetul de miniștri a aprobat alocarea a 90 de milioane de euro, în următorii trei ani, pentru renovarea și eficientizarea energetică a 3% din instituții publice din Rep. Moldova. Proiectul va permite economisirea de finanțe indiferent de costul resurselor energetice, a declarat Victor Parlicov.
Un alt proiect adoptat de Guvern se referă la emiterea actelor buletinelor de identitate de model nou ,”cărți de identitate”, începând cu martie 2025. Cărțile de identitate noi nu vor conține adresa de domiciliu a titularului, așa încât nu va mai face obligatorie schimbarea actelor la schimbarea reședinței, potrivit directorului Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu.
Toate actele de identitate aflate în circulație se vor considera valabile, potrivit termenului de valabilitate.
Guvernul a mai aprobat și crearea camerelor agricole – un sistem instituțional care va contribui la realizarea priorităților de dezvoltare a sectorului agrar și a mediului rural. Astfel, Proiectul prevede înființarea unei Camere Agricole Naționale și a zece camere agricole regionale.
Pe lângă asta, cabinetul de miniștri a aprobat lista jurisdicțiilor care nu implementează standardele internaționale de transparență privind fondatorii, asociații, acționarii, administratorii și beneficiarii efectivi ai persoanelor juridice. Lista include 75 de state, printre care și Federația Rusă.