Guvernul a aprobat crearea camerelor agricole în Republica Moldova. Forța Fermierilor, nemulțumită: Se urmărește imixtiunea autorităților publice centrale în activitatea producătorilor agricoli

  • 06 Martie 12:16
Guvernul a aprobat crearea camerelor agricole în Republica Moldova. Forța Fermierilor, nemulțumită: Se urmărește imixtiunea autorităților publice centrale în activitatea producătorilor agricoli

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, în cadrul ședinței din 6 martie, crearea camerelor agricole – un sistem instituțional care va contribui la realizarea priorităților de dezvoltare a sectorului agrar și a mediului rural. Astfel, Proiectul prevede înființarea unei Camere Agricole Naționale și a zece camere agricole regionale.

Potrivit Guvernului, proiectul vine să susțină dezvoltarea comunității agricole și promovarea integrării tehnologiilor noi, a inovațiilor și a bunelor practici. De asemenea, prin intermediul camerei agricole, fermierii vor putea colabora pentru a aborda problemele specifice și își vor putea promova interesele în raport cu autoritățile publice, instituțiile și organizațiile naționale și internaționale. 

„În același timp, camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe între membri. Un fermier va putea fi membru doar al unei camere agricole regionale”, susține Guvernul RM.

La rândul său, Asociați Forța Fermierilor s-a arătat „categoric și conceptual” împotriva acestui proiect.

„Chiar dacă ministerul agriculturii încearcă să camufleze «colectivizarea» silită a agricultorilor sub forma de persoana juridică de drept public, este evident că în realitate se urmărește  imixtiunea autorităților publice centrale în activitatea producătorilor agricoli prin crearea unor  organizații necomerciale ale agricultorilor din toata țara cu obligarea tuturor fermierilor să devină membrii acestora”, au transmis reprezentanții Asociației.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău