O hartă interactivă a locurilor de protecție adaptivă în care se pot adăposti oamenii în caz de bombardamente a fost realizată de către IGSU

  • 14 Februarie 2023 14:20
O hartă interactivă a locurilor de protecție adaptivă în care se pot adăposti oamenii în caz de bombardamente a fost realizată de către IGSU

O hartă interactivă a locurilor de protecție adaptivă în care se pot adăposti oamenii în caz de bombardamente, a fost realizată de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI. Printre acestea sunt licee, case de cultură, posturi de salvatori și pompieri din diferite localități și raioane din Rep. Moldova. Capacitatea de adăpostire în cele peste o mie treizeci de obiective identificate reprezintă 2% din populație, adică aproximativ două sute de mii de oameni, scrie Radio Chișinău.

În dezastrele naturale contăm pe capacitatea de a interveni rapid, de asta este importantă cunoașterea zonei în care ne aflăm. În acest sens, autoritățile au efectuat primul exercițiu de analiză a riscurilor privind dezastrele naturale în Rep. Moldova. Ministra de interne Ana Revenco despre harta raioanelor cu risc sporit realizată:

„Această hartă și această informație ar trebui să ghideze în primul rând alte autorități și, desigur, autoritățile publice locale în modul de pregătire pentru a preveni sau interveni în situații excepționale, în situații de urgență, în dezastre să dispună de un plan de protecție civilă, calibrat la riscurile existente în acel raion. Cunoașterea și înțelegerea de către pompierii salvatori a acestor riscuri ajută la prioritizarea domeniilor în care se instruiesc continuu”, a declarat Ana Revenco într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Harta interactivă prezintă încăperi ce pot servi drept adăpost pentru populație în caz de bombardamente. Capacitatea de adăpostire este în jur de 2% din populația actuală, ceea ce ar însemna două sute de mii de oameni, spune ofițerul de presă din cadrul IGSU, Liliana Pușcașu.

„Harta respectivă presupune încăperi adaptate care protejează populația doar de bombardamente. La moment în această hartă avem peste o mie treizeci și unu de obiective, cum ar fi blocuri de locuit, instituții administrative, subsolurile cărora servesc drept încăperi adaptate. Edificiile de protecție au fost inițial concepute și executate pentru întreprinderi, cu scopul de a proteja angajații din tură pentru populația aptă de muncă. Aceasta este diferența dintre adăposturile de protecție și edificiile de protecție”, spune ofițerul de presă din cadrul IGSU, Liliana Pușcașu.

Potrivit autorităților, orice adăpost poate fi considerat de protecție dacă reprezintă o încăpere adâncită, inclusiv subterane, beciuri, subsoluri.

Harta interactivă poate fi accesată pe site-ul IGSU, la rubrica Informații Utile.

(pentru site https://dse.md/ro/article/harta-interactiva-igsu)

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
2,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău