Liderii UE vor aproba achiziționarea în comun de gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen înainte da iarna următoare
-
22 Martie 2022 12:07
Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană vor ajunge la un acord pentru a achiziționa în comun gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen înainte da iarna următoare, potrivit unei variante de lucru a comunicatului ce va fi aprobat la finalul summitul liderilor UE din 24-25 martie, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Invadarea Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei, a dus la creșterea prețului gazelor la valori record și a determinat UE să își reducă dependența de gazele rusești încă din acest an, dar asta înseamnă majorarea importurilor de la alți furnizori, precum Qatarul și SUA.
„Cu privire la iarna următoare, statele membre și Comisia vor colabora de urgență cu privire la achizițiile comune de gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen”, se precizează în documentul care va fi aprobat la finalul summitul liderilor UE din 24-25 martie și care a fost consultat de Reuters.
Anul trecut, Executivul comunitar a propus un sistem prin care statele membre UE să achiziționeze la comun stocuri strategice de gaze, după ce o serie de țări, precum Spania, au cerut astfel de achiziții ca o modalitate de a dispune o rezervă împotriva eventualelor perturbări pe partea de aprovizionare. Îngrijorările cu privire la posibilele întreruperi au crescut după ce Rusia a lansat ceea ce numește o „operațiune militară specială” în Ucraina. Rusia furnizează 40% din necesarul de gaze naturale al UE.
Comisia Europeană va ajuta țările membre să demareze achizițiile comune de gaze în acest an și în zilele următoare este așteptată să propună o serie de reguli care vor obliga statele să umple depozitele de gaze până la 90% din capacitate înainte de venirea fiecărei ierni. În prezent, depozitele de gaze din UE au un grad de umplere de 26%.
Documentul consultat de Reuters menționează că țările membre sunt de acord să își coordoneze măsurile pentru a umple depozitele de gaze și să înceapă acest lucru „în cel mai scurt timp posibil”.
Liderii europeni ar putea de asemenea analiza săptămâna aceasta noi măsuri pentru a proteja consumatorii de creștere prețurilor la energie și să discute cum ar putea „optimiza” modul de funcționare a piețelor energetice. În acest sens, liderii UE vor cere Comisiei „să ia măsurile necesare” pentru a realiza acest lucru.
Prețul gazelor naturale în Europa a crescut încă înainte de invadarea Ucrainei, ceea ce a determinat guvernele să aloce miliarde de euro pentru reduceri de taxe și subvenții în ideea de a proteja cetățenii de facturile majorate. Însă găsirea unui răspuns comun la nivelul UE s-a dovedit dificilă deoarece țările membre sunt responsabile de politicile energetice naționale și au opinii diferite cu privire la necesitatea unor acțiuni la nivelul întregului bloc comunitar. În timp ce state precum Spania, Belgia, Portugalia, Italia și Grecia cer o intervenție a statului pe piețele energetice din Europa, țări precum Germania, Țările de Jos și Danemarca se opun intervenției pe piață și avertizează că aceasta ar provoca perturbări pe piață și ar afecta investițiile în energia verde.