Legea cu privire la Procuratură, în atenția Guvernului. Au fost operate modificări care se referă la numirea în funcție a Procurorului General

  • 17 Ianuarie 13:31
Legea cu privire la Procuratură, în atenția Guvernului. Au fost operate modificări care se referă la numirea în funcție a Procurorului General

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură, ce se referă la numirea în funcție a Procurorului General. Tot astăzi membrii Cabinetului de Miniștri au aprobat un proiect de eficientizare a activității Biroului Național de Statistică, prin reducerea cu 30% a numărului de angajați. Executivul a semnat și un acord de cooperare polițienească cu Consiliul de Miniștri al Republicii Albania ce prevede intensificarea cooperării în lupta împotriva amenințărilor la adresa securității și ordinii publice, transmite Radio Chișinău.

Componența și structura Biroului Național de Statistică urmează să fie modificate, conform unui proiect adoptat astăzi de Cabinetul de Miniștri. Directorul general al instituției, Oleg Cara, a explicat că în acest mod urmează a fi eficientizată activitatea și modernizate procesele de lucru.

Proiectul prevede, în special, reducerea personalului Biroului Național de Statistică și excluderea din statele de personal a operatorilor de interviu, responsabili de colectarea datelor în cadrul cercetărilor gospodăriilor casnice. În rezultat, numărul de angajați se va reduce cu 226 de unități, sau cu circa 30%, în special din contul reducerii personalului în organele teritoriale de statistică. Proiectul mai prevede consolidarea aparatului central al BNS, prin modificarea structurii și organigramei, și suplimentarea aparatului central cu două unități”, a spus Oleg Cara .

De asemenea, Guvernul a avizat proiectul de lege ce se referă la selectarea și numirea în funcție a Procurorului General. Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a menționat că potrivit documentului, învingătorul concursului se va determina în baza votului majorității  membrilor Consiliului Superior al Procurorilor.

„Analizând inițiativa legislativă în cauză, Guvernul susține proiectul de lege privind  modificarea legii cu privire la procuratură, cu condiția luării în considerație a mai multor obiecții și propuneri expuse în aviz. Mai exact, propunerea Guvernului de ajustare vizează necesitatea de concretizare a criteriilor de evaluare și procedurii de vot”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

În cadrul aceleiași ședințe Cabinetul de miniștrii a aprobat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Consiliul de Miniștri al Republicii Albania privind cooperarea polițienească. Acesta are drept scop intensificarea cooperării în lupta împotriva amenințărilor la adresa securității și ordinii publice.

De asemenea, miniștrii au aprobat un proiect de hotărâre ce prevede instituirea Sistemului de alertă precoce și răspuns rapid, gestionat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, prin care vor fi coordonate răspunsurile la amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău