Legea care se referă la asigurarea integrității și funcționalității pieței energiei electrice a fost votată de Parlament. Victor Parlicov: „Este o oportunitate pentru crearea bursei de energie în Rep. Moldova”

  • 24 Noiembrie 2023 13:10
Legea care se referă la asigurarea integrității și funcționalității pieței energiei electrice a fost votată de Parlament. Victor Parlicov: „Este o oportunitate pentru crearea bursei de energie în Rep. Moldova”

Un proiect de lege ce se referă la asigurarea integrității și funcționalității pieței energiei electrice în Republica Moldova a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, prin aprobarea acestui document Agenția Națională de Reglementare în Energetică va dobândi mai multe pârghii de intervenție. Totodată, este creată oportunitatea pentru înființarea bursei de energie în Rep. Moldova, care ar putea fi disponibilă de la anul, a mai precizat oficialul, transmite Radio Chișinău.

Proiectul vizează soluționarea a două probleme, a precizat ministrul Energiei, Victor Parlicov, de la tribuna Parlamentului. Este vorba asigurarea funcționalității pieței energiei electrice, precum și îmbunătățirea cadrului legal, care va permite operarea pieței în regim normal, chiar și după ieșirea din stare de urgență.

„În esență, prevederile de bază se referă la faptul că Agenția Națională de Reglementare în Energetică va fi mandată să implementeze un mecanism… este vorba de un Regulament european cu privire la transparența și integritatea pieței. ANRE va trebui să-l implementeze. Pe de altă parte, creăm oportunitatea, inclusiv prin legislației, pentru crearea bursei de energie în Rep. Moldova. O piață organizată de energie, să avem bursa noastră deja anul viitor…”, a spus Victor Parlicov.

Întrebat cum va interveni  ANRE în cazul în care vor avea loc manipulări de piață, ministrul nu a putut oferi un răspuns clar, precizând că acesta este elementul critic al proiectului de lege.

„Aceasta este o noutate și pentru reglementator (ANRE). Și pentru ei este important să învețe cum să monitorizeze această piață și cum să intervină în cazul în care apar manipulări. Eu cred că noi vom avea încă multe pe parcurs ce ajusta, inclusiv la legislație secundară. Acum, trebuie să declanșăm, acest mecanism, această piață”, a spus Victor Parlicov.

Referindu-se la efectele pe care îl produce proiectul de lege asupra consumatorilor casnici, Victor Parlicov a accentuat că acesta va fi primul pas care va permite cetățenilor să beneficieze de prețuri diferențiate de la oră la oră, adică vor avea dreptul să-și aleagă furnizorul de energie.

Conform autorilor proiectului, în caz de criză, ANRE va avea dreptul să limiteze sau să interzică temporar exportul de energie electrică, să stabilească obligații de serviciu public privind achiziția centralizată de energie electrică, să oblige producătorii de energie electrică să furnizeze servicii de echilibrare și servicii de sistem în cantități și la prețuri reglementate.

Totodată, se propune ca participanții la piața angro a energiei electrice, care manifestă un comportament abuziv, să poată fi sancționați de ANRE, în funcție de încălcările depistate și prejudiciile cauzate.

Proiectul urmează a fi votat în a doua lectură.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău