Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, este aproape gata, iar în aprilie încep testele

  • 01 Aprilie 2017 21:22
Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, este aproape gata, iar în aprilie încep testele

Cel mai puternic laser din lume, care se construiește lângă București, la Măgurele, este aproape finalizat. În aprilie, echipă de cercetători va începe testele, care vor dură doi ani. Investiția estimată la 300 de milioane de euro, finanțată din fonduri europene, va fi operațională în anul 2019, a declarat într-un interviu pentru News.ro profesorul Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele.

140 de persoane lucrează în total la acest proiect, din care 120 sunt cercetători români și străini din întreagă lume, care au venit să lucreze la cel mai mare proiect științific în care este implicată România. Mii de componente sunt în prezent ansamblate pentru a alcătui proiectul care va repune România pe hartă globală a cercetării.  

Când va fi operațional, ELI-NP va fi cel mai important centru de cercetare științifică din România. Acesta va ajută la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajută la identificarea completă a conținutului butoaielor cu deșeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent.

"Anul trecut în luna mai a fost finalizată construcția clădirilor care vor adăposti laserul și timp de câteva luni, până în septembrie, au fost testate integral la toți parametrii. Dacă unul dintre parametrii nu era la nivel la care am cerut, am fi avut probleme ulterior. Clădirea a fost testată timp de patru luni, zi și noapte, la condiții deosebite, de temperatură, umiditate, la radioprotecție, la protecția câmpului electromagnetic, la antivibratii, la presiune. Toate testele au trecut. A fost instalat deja primul braț al laserului. În septembrie a început livrarea componentelor care vor alcătui laserul, au fost aduse mai ales din Franța. Au fost livrate majoritatea componentelor și toate pentru primul braț al laserului. Laserul se asamblează acum. De altfel, cea mai importantă parte a proiectului o reprezintă echipamentele. În luna aprilie începem testele. Aceste țeste vor dură doi ani, iar laserul este programat să fie operațional în vară anului 2019", spune Zamfir.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău