La Praga a luat naștere Comunitatea Politică Europeană: România și R. Moldova, împreună în proiectul către o nouă ordine de securitate și pace în Europa

  • 07 Octombrie 2022 08:31
La Praga a luat naștere Comunitatea Politică Europeană: România și R. Moldova, împreună în proiectul către o nouă ordine de securitate și pace în Europa

Joi, la Praga, în prezența a 44 de lideri de stat din Europa a luat naștere de facto Comunitatea Politică Europeană. În incinta milenarului Castel din Praga, cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, între care și președintele României, împreună cu 17 omologi din restul Europei, între care premierii Marii Britanii și Ucrainei, dar și președinții Turciei și Republicii Moldova, s-au reunit, fără Rusia agresoare, pentru a încuraja dialogul politic și cooperarea și pentru a consolida securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european.

Uniunea Europeană și vecinii săi, de la Marea Britanie până la Turcia, s-au întâlnit joi pentru a discuta problemele comune de securitate și energie care decurg din invazia Moscovei în Ucraina, în cadrul unui summit rar și simbolic la care au participat 44 de țări europene, dar nu și Rusia. 

Primul summit al Comunității Politice Europene a reunit lideri din 44 de țări, cărora li se va alătura președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel. Pe lângă cele 27 de state membre ale UE, cei 17 parteneri europeni sunt partenerii din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Turcia, Islanda, Regatul Norvegiei, Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein. Se așteaptă ca președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să ia parte prin videoconferință.

Reuniunea a reprezintat un prilej de promovare a cooperării cu privire la teme de interes comun, în vederea consolidării securității, stabilității și prosperității pe întreg continentul european, fără ca acest cadru să constituie o alternativă la procesul de extindere a Uniunii Europene.

“Atât timp cât Putin se află la putere, este imposibil de conceput o nouă ordine de securitate sau o “arhitectură de pace” în Europa din care Rusia lui Putin să facă parte integrantă, respectând din nou principiile comune. Rusia rămâne un vecin geografic și un membru al sistemului internațional – dar, în acest moment, trebuie să construim o comunitate politică europeană fără Rusia lui Putin“, a afirmat Înaltul Reprezentant al UE.

Președintele român Klaus Iohannis a declarat că va “sublinia nevoia solidarității cu Ucraina, nevoia unei abordări comune a securității continentului și nevoia unei abordări comune, ferme și concrete în materie de criză energetică”.

În timp ce Consiliul Europei rămâne principala organizație paneuropeană, dar centrată pe drepturile omului și statul de drept, iar Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa este tributară relațiilor precare dintre țările occidentale și Rusia, Comunitatea Politică Europeană are scopul de a reuni țările de pe continentul european și de a oferi o platformă de coordonare politică.

“Ambiția este de a reuni liderii pe picior de egalitate și de a încuraja dialogul politic și cooperarea în chestiuni de interes comun, astfel încât, împreună, să lucrăm la consolidarea securității, stabilității și prosperității Europei în ansamblu”, a spus și Charles Michel, președintele Consiliului European.

Următorul summit al Comunității Politice Europene va avea loc în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău