Următorul summit al Comunității Politice Europene va avea loc în Republica Moldova

  • 06 Octombrie 17:41
Următorul summit al Comunității Politice Europene va avea loc în Republica Moldova

La prima reuniune a „Comunității Politice Europene” se întâlnesc la Praga reprezentanții UE și cei din 17 țări din vecinătatea blocului comunitar. Liderii de stat și de guvern prezenți în capitala Cehiei au stabilit ca cea de a doua reuniune să aibe loc în Republica Moldova.

Inițial, Franța ar fi dorit ca summiturile CPE să aibă loc o dată la șase luni, scrie G4Media.

Până la începutul lui 2023 trebuie să se cadă însă de acord cu privire la organizarea, structura și finanțarea CPE, pentru a o transforma în mai mult decât o uriașă masă rotundă. Se știe cum 44 de lideri vorbesc fiecare câte trei minute iar după trei ore de discuții nu s-a finalizat nimic.

Numeroase întâlniri bilaterale în după-masa de joi ar urma să genereze conținuturi care să fie abordate apoi în reuniunea generală.

Succesul summitului depinde de cât de dispuse sunt țările participante să-și pună în planul al doilea interesele naționale și să se axeze pe extinderea cooperării într-o familie europeană cu valori comune. Pentru participanți ca Ucraina, Georgia sau Republica Moldova, care suferă din cauza agresiunii sau amenințării rusești, lucrurile sunt clare: ele au nevoie acută de ajutor de reconstrucție, finanțare, investiții, sprijin militar și cooperare.

După șapte luni de război în Ucraina, UE încearcă să creeze o nouă platformă pentru extinderea cooperării cu țările din vecinătatea sa. Invitați în centrul istoric al capitalei cehe Praga sunt lideri din 17 țări din vecinătatea imediată sau mai îndepărtată a UE: de la Armenia până la Turcia, de la statele balcanice la cele candidate la aderare. Întâlnirea este o încercare de formare a unui cerc mai larg de state prietene, pe fondul agresiunii rusești din Ucraina. Acestea ar urma să fie cooptate în eforturile de asigurare a securității comune și invitate să coopereze cu Uniunea Europeană în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei și politica energetică.

Gazda următorului summit paneuropean s-a stabilit deja: este Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
8
Sun
8
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău