La Parlament s-a ținut un minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor staliniste

  • 13 Iunie 11:27
La Parlament s-a ținut un minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor staliniste

Ședința Parlamentului Republicii Moldova de astăzi a început cu un minut de reculegere în memoria zecilor de mii de victime ale deportărilor instrumentate de regimul sovietic de ocupație. Memoria acelor vremuri este crucială, mai ales în contextul zilelor pe care le trăim în prezent, cu un nou război de agresiune început de Kremlin, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Șeful legislativului a îndemnat populația să viziteze expoziția în memoria victimelor regimului de ocupație din incinta Muzeului de Istorie din Chișinău.

„Memoria acelor vremuri este crucială. Mai ales acum. Să nu uităm și să vorbim despre acele vremuri mai ales când un nou război al Kremlinului încearcă să recroiască frontierele. Vin cu o rugăminte către toți cetățenii, vizitați expoziția „Moldova sovietică între mituri și gulag” de la Muzeul de Istorie, dar și Muzeul de Istorie Militară din Chișinău”, a spus Igor Grosu. 

Datele oficiale arată că aproximativ 70 de mii de români basarabeni au fost strămutați cu forța în Siberia și Kazahstanul de Nord, în cele trei valuri de deportări. Potrivit istoricului Ion Varta, această cifră ar fi însă cu mult mai mare.

Potrivit informațiilor oficiale, în primul val de deportări, 25 de mii de persoane au fost deportate.

Au urmat alte două valuri în 1949 și 1951, în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de persoane.

Citiți și:

Astăzi, 12 iunie, se împlinesc 83 de ani de la primul val de deportări sovietice din Basarabia și Nordul Bucovinei

Maia Sandu, în mesajul de comemorare a victimelor primului val al deportărilor staliniste: „Tragedia deportărilor e tragedia poporului nostru - nu o vom uita niciodată”

Dorin Recean, mesaj de comemorare a victimelor primului val de deportări: „Avem datoria să le păstrăm memoria și suferința la care au fost supuși pe nedrept

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău