Maia Sandu, în mesajul de comemorare a victimelor primului val al deportărilor staliniste: „Tragedia deportărilor e tragedia poporului nostru - nu o vom uita niciodată”

  • 13 Iunie 08:05
Maia Sandu, în mesajul de comemorare a victimelor primului val al deportărilor staliniste: „Tragedia deportărilor e tragedia poporului nostru - nu o vom uita niciodată”

Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj de comemorare a victimelor primului val al deportărilor staliniste. Șefa statului a menționat că în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, a început primul val al deportărilor staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei. Regimul sovietic a scos mii de familii din casele lor, le-a urcat în trenuri marfare și le-a trimis departe de casă. „Primari, preoți, învățători, fruntași agricoli - cei mai buni oameni din comunitățile noastre - au fost numiți „dușmani de clasă”. Multe familii au fost separate la îmbarcare, femeile și copiii au fost despărțite de soți și tați, iar o parte dintre ei nu s-au regăsit niciodată. Aproximativ 30 - 40 de mii de persoane au fost deportate din Basarabia în iunie 1941”, a punctat Președinta Maia Sandu.

Șefa statului a mai precizat că, după război, sovieticii au continuat deportările și au încercat să ne ia tradițiile, valorile și credința. Au închis biserici și mănăstiri, transformându-le în grajduri, cluburi sportive sau spitale pentru alienați, iar bunurile oamenilor au fost confiscate pe nedrept.

Tragedia deportărilor e tragedia poporului nostru - nu o vom uita niciodată. Avem datoria să păstrăm vie memoria nedreptății prin care au trecut bunicii și străbunicii noștri. Să le onorăm demnitatea umană, care i-a ajutat să țină minte cine sunt și de unde se trag, chiar și în condiții inumane, la capătul lumii. Să reținem lecția trecutului, respingând ferm orice impulsuri totalitare pe pământul nostru, și să educăm generația tânără în spiritul libertății și democrației, care îi vor pregăti pentru o viață în pace și prosperitate, în Moldova Europeană, parte a lumii libere. Astfel, vom respecta și vom onora sacrificiul străbunilor, dar și vom asigura copiilor Moldovei un viitor în care ei nu vor fi scoși din case, urcați în trenuri de vite și deportați pentru simplul fapt că își duc onest traiul în casa și țara lor”, a mai afirmat Președinta Maia Sandu.

Citiți și: Astăzi, 12 iunie, se împlinesc 83 de ani de la primul val de deportări sovietice din Basarabia și Nordul Bucovinei

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
28,24
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:5,66 m/s
Sat
27
Sun
27
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău