Dorin Recean, mesaj de comemorare a victimelor primului val de deportări: „Avem datoria să le păstrăm memoria și suferința la care au fost supuși pe nedrept”

  • 13 Iunie 10:55
Dorin Recean, mesaj de comemorare a victimelor primului val de deportări: „Avem datoria să le păstrăm memoria și suferința la care au fost supuși pe nedrept”

Prim-ministrul Dorin Recean a adresat un mesaj în contextul comemorării primului val al deportărilor din Basarabia și Nordul Bucovinei. Oficialul a remarcat că suferința acelor oameni și nedreptatea la care au fost supuși nu trebuie uitate niciodată, transmite Radio Chișinău.

Poporul nostru nu și-a dorit niciodată război, doar pace. Nimeni nu ne-a întrebat însă ce alegere vrem să facem. În timpul primului val al deportărilor din 1941, în noaptea de 12 spre 13 iunie, câteva zeci de oameni nevinovați au fost smulși din casele lor, despărțiți de cei dragi și trimiși în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei URSS. Mulți dintre ei nu s-au mai întors niciodată, iar viața celor represați s-a schimbat pentru totdeauna. Este primul episod al unei serii de represiuni la care au fost supuse sute de mii de oameni care trăiau pe teritoriul actual al Republicii Moldova, indiferent de etnia din care făceau parte”, a scris premierul în mesajul său de comemorare.

Oficialul a comunicat că, pe parcursul lunii iulie, când comemorăm 75 de ani de la al doilea val de deportări, vor fi organizate o serie de evenimente dedicate victimelor deportărilor și represiunilor staliniste.

Avem datoria să le păstrăm memoria și suferința la care au fost supuși pe nedrept. Deportați la mii de kilometri, acești oameni și-au păstrat demnitatea și identitatea, lăsând în urmă lecții de viață pe care trebuie să le învățăm ca astfel de lucruri să nu să se mai întâmple. Inclusiv pentru asta construim Moldova Europeană care într-un final să ne ducă ireversibil într-un spațiu al libertății, al păcii, al bunăstării și al siguranței zilei de mâine”, a conchis șeful Cabinetului de miniștri.

Citiți și: 

Astăzi, 12 iunie, se împlinesc 83 de ani de la primul val de deportări sovietice din Basarabia și Nordul Bucovinei

Maia Sandu, în mesajul de comemorare a victimelor primului val al deportărilor staliniste: „Tragedia deportărilor e tragedia poporului nostru - nu o vom uita niciodată”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău