La Croix | În vederea relansării proiectului european, Franța și Germania trebuie să fie atente și la țările nord-europene (Revista presei internaționale)

  • 23 Martie 2018 10:40
 La Croix | În vederea relansării proiectului european, Franța și Germania trebuie să fie atente și la țările nord-europene (Revista presei internaționale)

Pacea și liniștea nu sunt o caracteristică a lumii de azi, iar presa internațională sporește motivele de îngrijorare. Revista Presei internaționale din 23 martie.

„Global Times" un tabloid chinez extrem de citit, afirmă că, totuși, „China trebuie să dea o ripostă armată Taiwanului", o insulă care continuă să se declare independentă față de China, dar pe care China o consideră ca făcând parte din teritoriul său. „China continentală trebuie să se pregătească pentru ciocniri militare directe în Strâmtoarea Taiwanului și să afirme răspicat că o serie de schimburi la nivel oficial între SUA și această insulă va avea grave consecințe pentru Taiwan", subliniază același ziar, care este editat de „China People's Daily", oficiosul Partidului Comunist Chinez. 

Dar nici Taiwanul și nici Statele Unite nu par să dea atenție amenințărilor chineze. „Taiwanul este un exemplu pentru întreaga regiune", afirmă adjunctul secretarului de stat american pentru Estul Asiei și Zona Pacificului, care a și întreprins o vizită pe insulă. Afirmația oficialului american este titlul unui articol apărut în publicația taiwaneză „Taipei Times". „Democrația din această țară și dezvoltarea sa economică sunt un exemplu pentru întreaga zonă indo-pacifică", a reiterat oaspetele american citat de același ziar.

Vorbind despre vizite, o alta de cu totul altă natură a atras atenția ziarelor străine. Este vorba despre o eventuală vizită a lui Mark Zuckerberg în Europa. „Cambridge Analytica, firma britanică învinuită de înstrăinarea unor date personale de pe Facebook, este o bombă cu ceas", titrează cotidianul american „The Washington Post". Iar Mark Zuckerberg, celebrul patron de la Facebook, și-a cerut deja scuze și este dispus să lămurească lucrurile. Din ziarul britanic „The Guardian", aflăm că „Zuckerberg este dispus să depună mărturie în fața Conregsului american". Același ziar subliniază că „parlamentul britanic și Parlamentul European l-au convocat deja pe Zuckerberg ca să aducă lămuriri". Mai mult, la summitul de primăvară început ieri (joi, 22 martie), liderii celor 28 de state membre ale UE au pledat pentru „protecția totală a vieții private", subliniind că „rețelele de socializare trebuie să garanteze niște practici transparente", relevă într-un reportaj Agenția France Presse.

Rămânând la Bruxelles, trebuie spus că, în prima zi a summitului de primăvară, atenția presei s-a concentrat în special asupra mult disputatului Brexit. „Gravele disensiuni din UE pot fi utile acordului nostru pe tema Brexitului", crede cotidianul britanic „The Times", care afirmă că „Uniunea Europeană nu este blocul puternic și sudat care pretinde că e".

Ziarul francez „La Croix" crede că, „în vederea relansării proiectului european, Franța și Germania trebuie să fie atente și la țările nord-europene".

Ziarul italian „La Stampa" enumără însă și alte probleme pe care mai marii Europei trebuie să le discute: „Relațiile cu Rusia lui Putin, tensiunile de ordin comercial cu Statele Unite și relațiile cu Turcia președintelui Erdoğan".

Dar pentru cotidianul german „Die Zeit", un alt lucru este important: „Europa are nevoie de mai mulți bani", titrează ziarul. „Cei care doresc o protecție mai mare a frontierelor externe ale UE trebuie să fie conștienți: avem nevoie de un real sistem de taxe european și de un ministru european de finanțe".

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău