La Centrul ”C. Brâncuși” a fost deschisă expoziția jubiliară a Liceului Academic de Arte Plastice ”Igor Vieru

  • 12 Iunie 2020 17:57
La Centrul ”C. Brâncuși” a fost deschisă expoziția jubiliară a Liceului Academic de Arte Plastice ”Igor Vieru

O expoziție jubiliară cu genericul ”Timp fără timp” a Liceului Academic de Arte Plastice ”Igor Vieru” (LAAP), la 50 de ani de activitate, a fost deschisă vineri, 12 iunie, la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, directorul adjunct al instituției, artistul plastic Florina Breazu, curatorul expoziției, a menționat că aceasta cuprinde 107 lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă semnate de 77 de autori: profesori și absolvenți ai liceului, dintre care 90 la sută sunt membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.

”Pentru LAAP „Igor Vieruˮ, anul de studii 2019 – 2020 a fost unul jubiliar, în care ne-am străduit să prezentăm și să valorificăm prin expoziții și concursuri naționale și internaționale cele mai valoroase creații ale discipolilor noștri. Seria de expoziții planificate pentru acest an se încheie cu expoziția jubiliară „Timp fără timp”ˮ. Unul dintre dezideratele majore ale acestui proiect curatorial a fost cultura memoriei și memoria culturii, care ne-a ghidat spre atitudinea de gratitudine față de înaintași, față de cei care au edificat ceea ce înseamnă astăzi Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieruˮ”, a subliniat directorul adjunct al instituției.

Potrivit Florinei Breazu, expoziția este organizată în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova, Muzeul Național de Artă al Moldovei și Asociația Obștească „ART LICEUM” și urmărește evidențierea importanței acestei instituții în formarea tinerelor generații de plasticieni pe parcursul a 50 de ani de activitate, conexiunea între generații: profesori, artiști plastici de referință, de talie națională și internațională: Igor Vieru, Ion Tăbârță, Ilie Bogdesco, Eleonora Romanescu, Elena Bontea, Aurel David, Alexei Colâbneac, profesori cu vocație: Anatol Grigoraș, Vasile Cojocaru, Veaceslav Babiuc, Ghenadie Jaloba, Vladimir Palamarciuc, Constantin Peșterean, Veaceslav Bakițkii; elevi, care au revenit în calitate de profesori ai acestei instituții: Nicolae Baciu, Leonardo Guțu, Veaceslav Fisticanu, Dmitri Șibaev, Inga Edu; absolvenți care au devenit profesori universitari, maeștri în artă: Sergiu Fusu, Simion Zamșa, Eleonora Brigalda, artiști de talie națională și internațională, care promovează cultura și arta pe diverse meridiane ale lumii: Teodor Buzu, Ștefan Beiu, Iurie Platon, Nelly Vrânceanu, Larisa Telipan, Victoria Cozmolici, Doina Vieru etc.

”Prin această expoziție dorim să anulăm timpul care s-a scurs, să-l golim de el însuși, confirmându-i artei calitatea ei de a fi eternă. Un asemenea eveniment este remarcabil atât pentru elevi, cadre didactice, artiști, părinți, cât și tot publicul iubitor de artă”, a mai spus directorul adjunct al instituției.

Școala specială republicană medie-internat de arte plastice din Chișinău a fost creată la 28 august 1969. Modelul după care a fost organizată instituția a fost cel al „Școlii medii de Arte Plastice din Leningrad” atașate Academiei de Arte din URSS (acum Liceul Academic de Stat de Artă „B. V. Johansson” din Sankt Petersburg, de pe lângă Academia Rusă de Arte).  În 1989, școlii i s-a conferit numele artistului plastic Igor Vieru. În anul 1990, școala devine Liceul Republican-Internat de Arte Plastice „Igor Vieru”. Sub egida directorului Nicoleta Stati, în 2011, instituția este reformată și redenumită în Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”. În anul 2015, Liceul a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României. Obiectivele generale ale activității educaționale în liceu vizează realizarea înaltei pregătiri profesionale a elevilor, revalorificarea și consolidarea tradițiilor studiului academic în domeniul artelor plastice.

Expoziția va fi deschisă până la 12 iulie.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău