La Bruxelles a fost dat startul procesului de evaluare a gradului de conformitate a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene
-
08 Februarie 13:38
La Bruxelles a fost dat startul procesului de evaluare a gradului de conformitate a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene. Delegația Republicii Moldova, condusă de viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a participat ieri la o reuniune împreună cu oficialii Comisiei Europene. Această procedură este prima pentru a identifica nivelul la care se află Republica Moldova în raport cu standardele și legislația europeană, explică experții, transmite Radio Chișinău.
În cadrul reuniunii de la Bruxelles a fost convenit calendarul și detaliile procedurale ale etapei de evaluare a conformității legislației naționale la acquis-ul comunitar, cu un accent deosebit pe continuarea reformelor în sistemul judiciar și procesul de deoligarhizare, potrivit vicepremierului pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.
S-a discutat de asemenea consolidarea capacităților Biroului pentru integrare europeană, ale echipei de negociatori și ale experților din instituțiile naționale.
Președinta Maia Sandu a salutat începerea acestui proces decisiv în drumul Rep. Moldova spre Uniunea Europeană. ”Acest exercițiu pregătește scena pentru discuțiile de aderare, marcând un pas crucial în călătoria noastră către aderarea la UE”, a scris șefa statului, într-un mesaj.
Primele capitole supuse procedurii de screening sau de evaluare a conformității legislației și instituțiilor Rep. Moldova cu cele ale Uniunii Europene vizează valorile fundamentale ale Uniunii și aspectele legate de justiție, a explicat pentru Radio Chișinău, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza.
„Această procedură este prima pentru a identifica nivelul la care se află Republica Moldova în raport cu standardele și legislația europeană. Rezultatul acestui screening va identifica acele domenii, directive, domenii pe toate cele 33 de capitole care vizează aquis-ul comunitar care trebuie implementate astfel ca Moldova să fie pregătită pentru aderarea la UE. Primul capitol supus acestui exercițiu de screening este justiția.”, a spus Iulian Groza.
Amintim că, la 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Rep. Moldova și Ucraina. Chișinăul a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 4 martie 2022, la doar câteva zile după agresiunea Rusiei în Ucraina. Într-un timp record, de nici trei luni, la 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a țării și a decis să-i acorde Rep. Moldova statutul de țară candidată pentru aderare.