La Bălți a început Forumul Tinerilor din Republica Moldova, ediția a III-a. Președinta Maia Sandu, prezentă la eveniment

  • 29 Iunie 15:03
La Bălți a început Forumul Tinerilor din Republica Moldova, ediția a III-a. Președinta Maia Sandu, prezentă la eveniment

Tinerii din toată țara s-au reunit astăzi la Bălți în cadrul celui mai mare forum din Republica Moldova – Moldova Youth Forum 2024 pentru a discuta, învăța și colabora pentru un viitor mai bun. Evenimentul, cu genericul: „Împuternicirea tinerilor pentru o implicare mai activă și o guvernare eficientă”, este organizat de către Institutul Republican Internațional - IRI Moldova, care menționează că este vorba despre un angajament continuu pentru împuternicirea tinerilor din Republica Moldova. Evenimentul oferă tinerilor platformă pentru a crea conexiuni și a influența politici naționale, contribuind astfel la viitorul prosper a societății, transmite IPN.

Directorul de țară al Institutului Republican Internațional (IRI) din Moldova, Krzysztof Lisek, a declarat că Forumul Tinerilor din Republica Moldova este deja la a treia ediție. Primele două ediții au fost desfășurate la Chișinău și la Comrat. Krzysztof Lisek și-a exprimat speranța ca una dintre viitoarele ediții va putea fi organizată la Tiraspol (în regiunea transnistreană a Republicii Moldova).

Ediția a 3-a a FMT reunește peste 300 de participanți, inclusiv 30 de tineri din afara țării. Forumul din acest an se concentrează pe discuții de tip panel, dar și pe ateliere de lucru cu aplicare practică, care vor încuraja participanții să contribuie la formularea propunerilor de politici publice menite să abordeze provocările societății. Printre subiectele discutate în cadrul FMT 2024 sunt inovarea digitală, dezvoltarea durabilă, incluziunea, sănătatea mintală, educația, antreprenoriatul, integrarea europeană, promovarea acțiunilor de advocacy ale tinerilor.

Brigitta Triebel, directoarea Biroului Fundației Konrad Adenauer din Republica Moldova,  le-a mulțumit tinerilor pentru că au venit în număr mare și pentru interesul pentru un dialog cu experții în domeniile abordate în cadrul panelurilor de discuție.

Prezentă la eveniment, Laura Hruby, însărcinată cu afaceri ad interim a Ambasadei SUA în Republica Moldova, a declarat că astăzi Republica Moldova trece printr-un moment critic, accelerând o integrare mai profundă în Europa.

Astăzi democrația Moldovei este mai vibrantă ca niciodată. Moldovenii aleg calea integrității și angajamentului real pentru reforme. Voi, care sunteți noua generație de lideri ai țării, va trebui să o ghidați pe această cale și puteți conta pe suportul Statelor Unite în acest efort”, a spus Laura Hruby.

Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj video tinerilor, în care menționează că fiecare vârstă este irepetabilă, dar diferența este că tinerii au în față o viață de descoperit.

Nu fugiți de muncă. Lucrurile cu adevărat prețioase se obțin doar prin mult efort. Cei care vă promit victorii ușoare, nu vă vor binele. Învățați limbi străine. Lumea e atât de mare și să știi mai multe limbi te ajută să comunici cu oameni diferiți, să cunoști mai mult și desigur să găsești drumul acasă atunci când te rătăcești într-un oraș străin”, a notat șefa statului.

FMT 2024 este organizat de Institutul Republican Internațional cu suportul financiar al USAID, Konrad-Adenauer-Stiftung, Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Oficiul de legătură NATO, Guvernul Republicii Moldova, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Fundația Hanns Seidel și alți parteneri.

Moldova Youth Forum 2024 se va desfășura și duminică, începând cu ora 10.00, tot în incinta Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălți.

Citiți și: Moldova Youth Forum revine cu o nouă ediție, la Bălți. Maia Sandu și Siegfried Mureșan vor fi invitații speciali ai evenimentului

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
35,24
Cer senin
Umiditate:21 %
Vint:4,63 m/s
Tue
27
Wed
25
Thu
21
Fri
22
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău