La Bruxelles are loc reuniunea Consiliului European. Sprijinul acordat Republicii Moldova, pe agenda reuniunii

  • 27 Iunie 09:10
La Bruxelles are loc reuniunea Consiliului European. Sprijinul acordat Republicii Moldova, pe agenda reuniunii

Sprijinul acordat Republicii Moldova va fi printre subiectele discutate la reuniunea Consiliului European. Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene se întrunesc, astăzi și mâine, (27 și 28 iunie) la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de vară. Punctele cardinale ale reuniunii vor fi aprobarea conducerii Comisiei Europene și a Consiliul European în următorii cinci ani, numirea viitorului Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate și adoptarea Agendei Strategice 2024-2029. Ucraina va fi punctul central al întrunirii liderilor UE, de asemenea, vecinătatea estică, cu accent pe Republica Moldova și regiunea Mării Negre, informează Calea Europeană.

Tradiționala scrisoare adresată șefilor de state sau de guverne de către președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost trimisă miercuri seara, 26 iunie, după ce mai mulți oficiali UE au confirmat că liderii europeni negociatori din partea celor trei mari familii politice (PPE, Socialiști și Liberali), în frunte cu președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul polonez Donald Tusk, au aprobat pachetul pentru funcțiile de top din UE. 

Astfel, s-a stabilit că Ursula von der Leyen va fi susținută pentru un nou mandat de președintă a Comisiei Europene, fostul premier social-democrat portughez António Costa pentru funcția de președinte al Consiliului European, iar șefa guvernului eston, liberala Kaja Kallas, să preia poziția de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, care este și vicepreședinte al Comisiei Europene.

Summitul va începe cu un schimb de opinii cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, care va fi prezent la reuniune pentru a marca momentul debutului tratativelor de aderare la UE.

Liderii UE vor discuta despre continuarea sprijinului acordat Republicii Moldova pentru a face față provocărilor care decurg din războiul Rusiei împotriva Ucrainei, precum și despre calea Republicii Moldova spre a deveni membră a UE în contextul primei conferințe de aderare din 25 iunie 2024.

De asemenea, în cadrul Summitului, liderii UE vor discuta situația din Georgia și poziția UE, în special în ceea ce privește legea privind agenții străini, un document  de inspirație rusească împotriva căreia europenii au avertizat că va periclita visul european al Georgiei.

Aceștia vor discuta, de asemenea, despre modul de a construi o abordare strategică a Mării Negre, un lucru solicitat de România, notează Calea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
26
Mon
27
Tue
27
Wed
24
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău