Zelenski a anunțat eliberarea și întoarcerea în Ucraina a zece civili reținuți de Rusia și Belarus

  • 29 Iunie 10:37
Zelenski a anunțat eliberarea și întoarcerea în Ucraina a zece civili reținuți de Rusia și Belarus

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat vineri, 28 iunie, eliberarea și întoarcerea în țară a zece civili, inclusiv doi preoți și un oficial local, care au fost luați prizonieri în Rusia și Belarus.

Rusia și Ucraina, care se află în război de mai bine de doi ani, fac, în mod regulat, schimb de soldați capturați, însă returnarea civililor este mult mai rară, notează G4media.

Am reușit să aducem înapoi încă zece dintre concetățenii noștri din captivitatea rusă”, a scris el pe rețelele sociale, adăugând că aceștia au fost „eliberați și s-au întors acum în Ucraina”.

Potrivit lui Volodimir Zelenski, acordul, pe care Moscova nu l-a anunțat încă, a fost încheiat cu sprijinul Vaticanului.

Deținuții eliberați au fost capturați în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, în sudul Ucrainei ocupate și, în cazul a cinci dintre ei, în Belarus, un aliat loial al Rusiei.

Printre aceștia se numără Nariman Djelal, un vicepreședinte al Medjlis, Adunarea tătarilor din Crimeea, care a fost arestat în 2021. Tătarii sunt o comunitate musulmană istorică din peninsulă. Doi preoți catolici, Bogdan Geleta și Ivan Levițki, sunt, de asemenea, pe listă, potrivit președintelui ucrainean. Alți doi civili eliberați au fost capturați în 2017-2018, potrivit acestuia.

Volodimir Zelenski nu a spus nimic despre termenii acordului și nu a dezvăluit dacă Ucraina a eliberat în schimb prizonieri ruși. Au existat puține precedente de eliberare a civililor între cele două țări din februarie 2022 și de la începutul invaziei ruse.

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a fost schimbat cu prizonieri ruși în primele săptămâni ale conflictului. El a fost capturat atunci când soldații ruși au intrat în orașul său din sudul Ucrainei, care a fost de atunci ocupat.

În septembrie 2022, Viktor Medvedchuk, un prieten apropiat al lui Vladimir Putin, a fost de asemenea schimbat de Ucraina, împreună cu soldați ruși, pentru prizonieri ucraineni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
35,24
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:5,66 m/s
Tue
27
Wed
23
Thu
21
Fri
23
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău