Jurnal.md | Moldovenii sechestrați rămân ostaticii Tiraspolului: „Dacă trec podul, sunt arestați, este un bluf că Dodon i-a eliberat (Revista presei)

  • 13 Octombrie 2020 08:57
Jurnal.md | Moldovenii sechestrați rămân ostaticii Tiraspolului: „Dacă trec podul, sunt arestați, este un bluf că Dodon i-a eliberat (Revista presei)

Revista presei - 13 octombrie 2020.

„Moldovenii sechestrați rămân ostaticii Tiraspolului: „Dacă trec podul, sunt arestați, este un bluf că Dodon i-a eliberat”, titrează Jurnal.md. Decizia de a permite cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului să participe la scrutinul prezidențial a fost luată sub presiunea Moscovei. La fel și decizia de eliberare simbolică a doi dintre cei patru cetățeni moldoveni răpiți de Tiraspol, susține deputatul Oazu Nantoi, expert în problematica transnistreană. Și deputatul Chiril Moțpan, a declarat la Jurnal TV că potrivit informațiilor pe care le deține, la eliberarea polițistului Andrei Amarfi și a angajatului APS, Alexandru Puriș, au fost implicați câțiva reprezentanți ai Serviciului Federal de Securitate (KGB n.a.) de la Moscova din cadrul Ambasadei Fedrației Ruse de la Chișinău. Totodată el afirmă că ofițerul de poliție care a fost răpit și ulterior s-a spus că ar fi fost eliberat și angajatul ASP nu pot veni azi acasă. În cazul în care ei ar trece podul de la Camenca, ar fi arestați. Asta se numește eliberare? Polițistul nu poate veni la serviciu decât dacă ar urca pe o barcă și ar trece noaptea Nistrul. E vorba de o acțiune a structurilor transnistrene, care în acest mod manifestă încă o dată lipsă de respect pentru RM” , a mai spus Chiril Moțpan.

„Oamenii președintelui” testați pozitiv la COVID-19, titrează Ziarul de Gardă, cu referire la Vlad Batrîncea, șeful staff-ului electoral al lui Igor Dodon, care are coronavirus și se află internat la spital. În total, cel puțin 4 deputați PSRM, printre care Corneliu Furculiță și Adrian Lebedinschi, au fost sau sunt infectați cu Coronavirus. Bătrâncea și Lebedinschi, însă, nu au confirmat infecția. Ei ar avea o  formă gravă de COVID-19 fiind internați la spital. Ultima apariție publică a lui Vlad Bătrîncea dateaza de la 2 octombrie, în ziua lansării în campanie a lui Igor Dodon. Activ în general pe facebook, Vlad Batrâncea nu a mai postat nimic de pe 5 octombrie, revenind abia aseară cu imagini din campanie a lui Igor Dodon. „Igor Dodon este perfect sănătos și își continuă campania electorală în regim obișnuit”, este comentariul Ludmilei Muntean, purtătoarea de cuvânt a candidatului Igor Dodon la întrebarea dacă persoanele din staff-ul președintelui care au contactat cu Vlad Batrâncea s-au autoizolat sau nu. Corneliu Furculiță între timp, a anunțat că s-a tratat de virus, scrie Ziarul de Gardă.

„Acum e clar de ce Dodon și-a luat cu el tocmai 12 bodyguarzi cu pistoale, mergând să se roage la mănăstirile din Athos, pentru „prosperarea poporului”, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. El se ducea de fapt la întâlnire cu Plahotniuc și nu avea încredere în protecția Celui de Sus, se temea că integritatea fizică a corpului său va fi în pericol. Se temea, dar a mers cu frica-n sân, dublând sau triplând paza, ceea ce înseamnă că nu putea refuza invitația. Autorul scrie despre o posibilă înțelegere dintre Dodon și Plahotniuc, observând că Igor Dodon a vorbit recent despre „reformatarea” Guvernului, fără schimbarea prim-ministrului Ion Chicu, după alegerile prezidențiale, precizând că unii miniștrii vor fi înlocuiți cu alții, deoarece PD nu mai dispune de numărul necesar de mandate pentru a asigura o majoritate parlamentară confortabilă. Doar în alianță cu Pro-Moldova și Partidul Șor, PSRM poate obține numărul necesar de voturi. Faptul că nu se mai pomenește despre alegeri anticipate și nici Chicu nu mai amenință cu dizolvarea Parlamentului ar fi un indiciu în plus că Dodon va avea sprijinul lui Plahotniuc în alegerile prezidențiale, în schimbul revenirii „coordonatorului executiv” la guvernare. În general, înțelegerea dintre Dodon și Plahotniuc este un semnal foarte prost pentru noi, căci în spatele ei s-ar putea afla nu numai Moscova, ci și Berlinul. Aceasta ar însemna că se pune la cale o federalizare camuflată și ancorarea definitivă a Republicii Moldova în „sfera de influență” a Rusiei. Înfrângerea lui Dodon în alegerile prezidențiale ar putea dejuca acest scenariu”, conchide editorialistul Nicolae Negru în Ziarul Național.

Gazeta de Chișinău scrie despre șansele unioniștilor la prezidențialele. Autorul Mircea V. Ciobanu scrie că „implicarea unioniștilor în campanie nu e un accident, e legitate. Partidele trebuie să participe la viața politică, acesta e rațiunea lor de a fi. Nu prezența unor candidați declarat unioniști trebuie să mire, ci absența unor lideri de partide, altfel lumea te uită, scrie autorul. În opinia lui, actualii candidați unioniști, Dorin Chirtoacă și Octavian Țâcu, au toate motivele să se avânte în luptă, fie și separat unul de celălalt. Ignorați sau priviți până acum cu neîncredere, unioniștii pot să devină, brusc, interesanți. Pe contrasens, ortacii lui Igor Dodon îl vor vota necondiționat și previzibil, fără a-i contabiliza eșecurile sau prestanța umilitoare. Interesant și dinamic e doar segmentul unionist și proeuropean, un contingent electoral comun. Dacă nu se vor ciomăgi, putem urmări aici o competiție a inteligenței, o paradă a oamenilor demni, superiori infatuatului „candidat independent”. Să mai zică cineva că nici de data asta nu avem de unde să alegem”, conchide autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău