Jurnal.md | Expert în securitate: Există riscul că Ministerul Apărării ar încerca să ascundă posibila infectare a militarilor la Moscova (Revista presei)

  • 22 Iunie 2020 09:55
Jurnal.md | Expert în securitate: Există riscul că Ministerul Apărării ar încerca să ascundă posibila infectare a militarilor la Moscova (Revista presei)

COVID-19: Moldova, lider absolut în Europa la infectări în ultima săptămână – titrează Cotidianul. Moldova a înregistrat o nouă creștere semnificativă a numărului de infectări săptămâna trecută, înregistrând un total de 2.460 de noi cazuri, un nou record negativ pentru țara noastră. Republica Moldova a ajuns astfel la o medie de 702 cazuri noi la un milion de locuitori în săptămâna trecută, fiind lider detașat în Europa la acest capitol. Moldova a fost pentru a doua săptămână consecutiv pe locul 2 în Europa la capitolul decese, cu o medie de 19,7 decese la un milion de locuitori, după Macedonia de Nord, cu 23 de decese la un milion de locuitori, notează Cotidianul.

„Au trecut o sută de zile de când în R. Moldova s-a anunțat primul caz de infectare cu coronavirus și lucrurile au mers din rău în mai rău, constată jurnalista Alina Radu într-un editorial din Ziarul de Gardă. La peste trei luni distanță avem probleme peste tot: medicii nu mai vor și nu mai pot să lucreze în condiții dificile, pacienții sunt tot mai mulți și mai nemulțumiți, afacerile s-au istovit din cauza carantinei, țăranii nu și-au putut valorifica terenurile, elevii și studenții nu și-au putut finaliza anul de studii, jurnaliștii se plâng de acces limitat la informație, iar Guvernarea ceartă oamenii și-i amendează în fiecare zi, scrie autoarea.

O parte dintre cetățeni s-a comportat exemplar, iar o parte, în frunte cu un număr de autorități publice, de clerici, influenceri, oameni vocali distribuie informații care neagă problema: ba că COVID-19 e o invenție... Autoarea aduce exemplul Noii Zeelande, un stat cu 4,8 milioane de cetățeni, care a scăpat totalmente de coronavirus. Ce-a făcut prim-ministra? A dispus un șir de măsuri clare: au fost identificate toate persoanele și cele care au fost în contact, apropiat sau îndepărtat, cu aceste persoane. Sunt 320 la număr. E scump să ții câteva sute de oameni în izolare, dar întreaga societate să funcționeze, iar spitalele să fie libere de infecții și să poată trata oameni cu alte maladii, fără să-i supună unor riscuri suplimentare”, scrie Ziarul de Gardă.

Expert în securitate: Există riscul că Ministerul Apărării ar încerca să ascundă posibila infectare a militarilor la Moscova, titrează Jurnal.md. Expertul în politici de securitate Dumitru Mânzărari, fost secretar de stat la Ministerul Apărării, atenționează într-un interviu pentru Europa Liberă că trimiterea militarilor la paradă la Moscova, în unul din cele mai mari focare de coronavirus din lume, este o problemă de securitatea publică și de securitate națională, „fiindcă dacă militarii ar prinde infecția acolo și ar aduce-o în țară, ar putea infecta, în primul rând, unitatea lor, dar și alte unități și se creează un pericol că vor fi scoase din funcțiune unități întregi destul de importante.

Și mai este un pericol de securitate politică, pentru că s-a decis politic participarea la o activitate care este în detrimentul securității naționale a RM, contribuie la o campanie de propagandă istorică a Federației Ruse referitoare la al Doilea Război Mondial. Prin asta se creează premise de a pune sub semnul întrebării chiar și independența RM, dacă mergem foarte departe în analize”, comentează expertul. Totodată, el atenționează că decizia de a trimite militarii la Moscova dovedește că șeful statului, Igor Dodon, folosește Armata Națională în interes personal”.

Într-un editorial din Ziarul Național, Nicolae Negru subliniază că „Dodon a fost implicat în procesul de anulare a rezultatelor alegerilor din iunie 2018 pentru postul de primar general al municipiului Chișinău și că inițiativa îi aparține lui… Autorul amintește că anularea rezultatelor alegerilor locale din municipiul Chișinău a fost picătura care a umplut paharul răbdării partenerilor occidentali. Și Bruxellesul, și Washingtonul, și Bucureștiul au fost iritate de acest atentat la votul alegătorilor și putem presupune că de aici a început căderea și fuga lui Plahotniuc. Dar complicii săi, Igor Dodon și Ion Ceban, nu ar trebui să plătească și ei pentru această crimă împotriva democrației? Nu e rușinos, nu e monstruos să-i avem în fruntea statului și a capitalei? Dacă mai punem aici „Bahamas”, „kulioașele”, banii de la Kozak, geanta cu 1,5 milioane de la Șor, mobila de la Erdogan în schimbul profesorilor turci”… se întreabă autorul.

Totodată editorialistul scrie că „restabilirea influenței ruse, prin intermediul lui Dodon și PSRM, pe plaiul nostru mioritic nu poate fi contestată de nimeni. Pus fulgerător în libertate de „cel mai independent” procuror general, omul serviciilor secrete rusești (a scris presa ucraineană), Veaceslav Platon, „coordonatorul” spălătoriei miliardelor de ruble murdare din Rusia, devine un fel de „narodnîi mstitel” (răzbunător popular – n.r.), mâna dreaptă a procurorului general, arătând cu degetul spre cei care îl incomodează pe Dodon. Azi acesta pare să fie Candu. E prea grosolană cusătura! Îl compromite pe Alexandru Dmitrievici. Platon și Stoianoglo acționează ca o persoană, ca un Platonoglo, în interesul lui Dodon, ignorându-i „activitatea” neconformă cu morala și legea, scrie N. Negru în Ziarul Național.

„Eliberarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon este asociată cu începerea unei noi epoci în viața politică din Republica Moldova, comentează și Gazeta de Chișinău. Pe de o parte, unii analiști consideră că interlopul Platon nu urmărește altceva decât să folosească instrumentele statului moldovenesc pentru a-l lăsa fără avere pe rivalul său de moarte, Vladimir Plahotniuc. Pe de altă parte, pentru eliberare sa, bancherul va trebui să îi finanțeze campania electorală lui Igor Dodon. Toată lumea este de acord că rolul lui Platon în „Spălătoria Rusească” îi acordă calitatea de interpus al serviciilor secrete corupte din Rusia”, constată Gazeta de Chișinău. Publicația amintește că „spălătoria rusească” este o schemă amplă prin care, în 2010–2014, organizații criminale și politicieni corupți au scos din Rusia 20 de miliarde de dolari de proveniență frauduloasă. Această combinație implică zeci de companii off-shore, bănci, credite false și interpuși. În cele din urmă, procesul a fost legalizat de către judecători din R. Moldova, iar banii spălați au fost risipiți în întreaga Europă. Banii din Rusia au trecut prin Moldindconbank, bancă asociată cu numele lui Veaceslav Platon”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău