Jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov au câștigat Premiul Nobel pentru Pace “pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine și în Rusia”
-
08 Octombrie 2021 12:32
Comitetul Nobel a decis vineri să acorde Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2021 jurnaliștilor Maria Ressa, din Filipine, și Dmitri Muratov, din Rusia, pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este o condiție prealabilă pentru democrație și pace durabilă.
“Doamna Ressa și domnul Muratov primesc premiul pentru pace pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine și în Rusia. În același timp, ei sunt reprezentanți ai tuturor jurnaliștilor care apără acest ideal într-o lume în care democrația și libertatea presei se confruntă cu condiții din ce în ce mai nefavorabile“, a anunțat Comitetul Nobel din Norvegia, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, Maria Ressa se folosește de libertatea de exprimare pentru a denunța abuzul de putere, folosirea violenței și autoritarismul în creștere în țara sa natală, Filipine.
În 2012, ea a cofondat Rappler, o companie media digitală pentru jurnalism de investigație, pe care o conduce în continuare.
În calitate de jurnalistă și de director executiv al Rappler, Ressa s-a dovedit a fi o apărătoare neînfricată a libertății de exprimare. Rappler a concentrat atenția critică asupra controversatei și criminalei campanii antidrog a regimului Duterte. Numărul de morți este atât de mare încât campania seamănă cu un război purtat împotriva propriei populații a țării.
Ressa și Rappler au documentat, de asemenea, modul în care social media este folosită pentru a răspândi știri false, pentru a hărțui oponenții și pentru a manipula discursul public.
În ce-l privește, Dmitri Andreevici Muratov a apărat timp de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiții din ce în ce mai dificile.
În 1993, a fost unul dintre fondatorii ziarului independent Novaja Gazeta. Din 1995, a fost redactor-șef al ziarului, timp de 24 de ani în total. Novaja Gazeta este cel mai independent ziar din Rusia de astăzi, cu o atitudine fundamental critică față de putere.
Potrivit Comitetului Nobel, jurnalismul bazat pe fapte și integritatea profesională au făcut din ziar o sursă importantă de informații despre aspecte cenzurabile ale societății rusești, rareori menționate de alte mijloace de informare în masă.
De la înființarea sa în 1993, Novaja Gazeta a publicat articole critice pe teme care variază de la corupție, violență polițienească, arestări ilegale, fraudă electorală și “fabrici de troli” până la utilizarea forțelor militare rusești atât în interiorul, cât și în afara Rusiei.
Oponenții Novaja Gazeta au răspuns prin hărțuire, amenințări, violență și crimă. De la înființarea ziarului, șase dintre jurnaliștii săi au fost uciși, inclusiv Anna Politkovskaja, care a scris articole revelatoare despre războiul din Cecenia. În ciuda crimelor și amenințărilor, redactorul-șef Muratov a refuzat să renunțe la politica independentă a ziarului. El a apărat în mod constant dreptul jurnaliștilor de a scrie orice doresc despre orice doresc, atâta timp cât respectă standardele profesionale și etice ale jurnalismului.
Jurnalismul liber, independent și bazat pe fapte are rolul de a proteja împotriva abuzului de putere, a minciunilor și a propagandei de război.
Comitetul Nobel norvegian este convins că libertatea de exprimare și libertatea de informare contribuie la asigurarea unui public informat. Aceste drepturi sunt condiții prealabile esențiale pentru democrație și protejează împotriva războiului și a conflictelor.
“Acordarea Premiului Nobel pentru Pace Mariei Ressa și lui Dmitri Muratov este menită să sublinieze importanța protejării și apărării acestor drepturi fundamentale. Fără libertatea de exprimare și libertatea presei, va fi dificil să promovăm cu succes fraternitatea între națiuni, dezarmarea și o ordine mondială mai bună pentru a reuși în zilele noastre. Prin urmare, decernarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an este ferm ancorată în prevederile testamentului lui Alfred Nobel”, conchide sursa citată.