Jurnal TV | Vlad Țurcanu: Prin prestația Nataliei Gavriliță la Bruxelles, se creează acele relații cheie care contează extrem de mult în anumite situații importante (Revista presei)

  • 28 Septembrie 2021 09:32
Jurnal TV | Vlad Țurcanu: Prin prestația Nataliei Gavriliță la Bruxelles, se creează acele relații cheie care contează extrem de mult în anumite situații importante (Revista presei)

„Expoziție” a bolii, unde în loc de exponate vezi oameni care plâng, gem, urlă, mor” așa își intitulează reportajul din spitalul modular Sfânta Treime de la Moldexpo jurnaliștii de la sănătate.info. Aceștia au discutat cu pacienții și medicii din Zona Roșie de la centrul COVID-19 de la Moldexpo, arătând cât de dură este pandemia și cum afectează pacienții. „Se pare că jumătate de Moldovă este internată la noi la spital(…)Trebuie să activăm al cincilea post. Suntem în plină ascensiune al celui de al patrulea val”, spune unul dintre medici.

Directorul spitalului, Oleg Crudu, povestește că de un an și jumătate lucrează într-un ritm accelerat. „Este un spital în condiții de câmp care salvează sistemul. Sunt condiții acceptabile într-o situație destul de complicată, iar noi activăm în aceste condiții. Fac și eu vizite, deși sunt director. Îmbrac costumul și intru în zonă”. Jurnaliștii de la sănătate.info au discutat și cu pacienți internați în spital, care inițial nu credeau în virus și care erau antivacciniști. „Nu m-am vaccinat pentru că mă gândeam că nu-mi trebuie. Acum am o altă părere. Medicii au spus că voi putea să mă imunizez peste câteva luni. Eram sceptic în privința numărului mare de bolnavi anunțat de autorități. A trebuit să mă internez ca să mă conving că într-adevăr, numărul infectaților este mare. Iată voi sunteți aici și vedeți. Este plin cu pacienți. În toate pavilioanele. Și asta doar la acest spital, dar mai sunt atâtea spitale și toate sunt pline cu infectați”, a mai spus unul dintre pacienții de la Centrul COVID-19 de la Moldexpo.

Nici de această dată subiectele de politică nu sunt ocolite de presa de la Chișinău. Jurnal TV analizează vizita premierului Natalia Gavriliță la Bruxelles, citându-l pe comentatorul politic Vlad Țurcanu, care spune că prin prestația Nataliei Gavriliță la Bruxelles în aceste momente se creează acele relații cheie care contează extrem de mult în anumite situații importante. În opinia comentatorului, în aceste momente Republica Moldova își redescoperă vocația de a fi parte din Uniunea Europeană. „Componenta de politică externă este una extrem de importantă pentru că Republica Moldova după o perioadă de izolare care nu i-a priit în niciun fel, practic își redescoperă vocația de a fi parte din UE și multe din energiile care ne lipsesc nouă vor fi împrumutate de acolo de la UE de unde vor veni nu numai banii, dar și proiectele, consultanții, și această stare de spirit de care are nevoie RM pentru a merge pe calea care este hărăzită”, a conchis Țurcanu.

Nicolae Negru publică în Ziarul Național un editorial intitulat „PAS, între ciocan și nicovală”, referindu-se la protestul organizat de Partidul Unității Naționale față de acțiunile PAS. El opinează că deținând majoritatea parlamentară, guvernând de sine stătător, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) trebuie să răspundă nu numai așteptărilor mai mari ca niciodată pe care le-a generat în campania electorală, nu numai loviturilor răzbunătoare ale socialiștilor și comuniștilor care au suferit o înfrângere rușinoasă, ci și privirilor critice, „geloase” din partea altor partide proeuropene și unioniste, pe care le-a eclipsat în alegeri. În opinia lui Nicolae Negru, lupta geopolitică încă nu s-a terminat. „Prea încrezut în sine, în atașamentul majorității cetățenilor după victoria zdrobitoare, PAS nu acordă atenția cuvenită mesajelor ce vin din partea societății civile, a partidelor aliate din punct de vedere ideologic și geopolitic, nu face nici cel mai mic gest de a-și câștiga aliați. Formal, nici nu ar avea nevoie de ei, dar nu ar strica dacă i-ar avea. Se observă de la o parte și lipsa unei strategii de comunicare, pentru a explica cetățenilor și aliaților săi pașii pe care îi întreprinde și a contracara atacurile mediatice socialisto-comuniste”, concluzionează autorul.

Agenția de presă IPN publică o opinie despre „farmecul votului electronic”. Potrivit autorilor analizei, recentele alegeri din Federația Rusă ne demonstrează că introducerea votului electronic în țările cu regimuri autoritare sau în țări cu democrații deficitare, reprezintă un mare pericol. Salutarea de către opoziția parlamentară din Republica Moldova a recentei victorii a Edinaya Rossia, precum și a celei a lui Lukașenco acum un an de zile, este un indicator că această opoziție râvnește instaurarea unui regim similar în propria-i țară. „În astfel de circumstanțe, n-ar fi de dorit ca votul electronic să fie introdus în Republica Moldova până când nu va exista certitudine că nu avem formațiuni care simpatizează în mod deschis regimurile autoritare, lingușindu-se pe lângă acestea”.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău