Jurnal TV | Viorel Ciubotaru: „Victoria Maiei Sandu a însemnat o ieșire a Rep. Moldova dintr-o izolare totală și schimbarea vectorului dezvoltării statului pentru mulți ani înainte” (Revista presei)
-
16 Noiembrie 2021 09:42
Ziarul Național publică opinia editorialistului Nicolae Negru referitoare la primul an de președinție a Maiei Sandu, menționând că ea a reușit să deblocheze asistența financiară pentru R. Moldova, a restabilit relațiile cu România și Ucraina, iar demnitatea Republicii Moldova a avut de câștigat cu noua șefă a statului. „O primă concluzie a acestui an e că, spre deosebire de Dodon, Maia Sandu este un președinte respectat nu numai în Europa și SUA, dar și în Rusia. Chiar dacă nu agreează politica ei proeuropeană, presa rusă, mă refer la cea serioasă, nu își permite să o trateze cu condescendență, ca pe Dodon. La rândul ei, Maia Sandu vorbește diplomatic despre Rusia, se pronunță pentru relații reciproc avantajoase, urmărind în felul acesta și un obiectiv de politică internă, scăderea temperaturii confruntărilor de natură geopolitică din societate, pe care Dodon le alimenta în permanență, în pofida declarațiilor de politică externă „echilibrată”. Spre deosebire de Dodon care se alimenta din ură, din confruntare, Maia Sandu încearcă să apeleze la rațiunea cetățenilor, inclusiv a vorbitorilor de limbă rusă, fără a renunța la principii. Ea a restabilit relațiile cu România și Ucraina, recunoscând Crimeea drept teritoriu ucrainean. Demnitatea, autoritatea și securitatea, inclusiv energetică, ale statului Republica Moldova, perspectiva reglementării transnistrene au avut de câștigat cu Maia Sandu”, afirmă Nicolae Negru.
„Victoria Maiei Sandu chiar dacă era anticipată a fost neașteptată prin sprijinul mare pe care l-a obținut. Ea a însemnat o ieșire a RM dintr-o izolare totală și schimbarea vectorului dezvoltării statului pentru mulți ani înainte”, a opinat analistul Viorel Cibotaru la Jurnal TV, citat de jurnal.md. Referitor la cele 100 de zile de activitate ale Guvernului condus de Natalia Gavrilița, comentatorul consideră că e un termen irelevant deoarece actualul Guvern e creat în urma unor alegeri anticipate și nu reprezintă o continuitate a guvernării. „Plus la aceasta activitatea actualului Guvern a fost marcată de trei crize drastice: criza pandemică, energetică și economică. Acum lumea în mare parte e focalizată cum ieșim din aceste crize și mai puțin se concentrează pe ce se face pentru a îndeplini acel program important cu care a câștigat alegerile Maia Sandu și care a format acel sprijin major pentru PAS și colegii săi”, observă Viorel Cibotaru.
Europa Liberă se referă, de asemenea, la bilanțul de 100 de zile al guvernului PAS, menționând că: „Opoziția socialistă a criticat aspru performanțele guvernului Gavrilița în primele 100 de zile de activitate. La câteva zile după ce guvernarea PAS a încercat să explice ce a reușit să facă și care îi sunt planurile de mai departe, PSRM a spus că nici guvernul, nici președinta Maia Sandu nu și-ar îndeplini promisiunile electorale”. Este citat deputatul socialist, Vlad Bătrîncea, care a spus, între altele, că „Cei din PAS au promis concursuri publice, au promis să aducă profesioniștii, au promis să aducă diaspora acasă. În realitatea vedem că angajați în funcții de conducere sunt exclusiv membri de partid și rude directe ale dnei Sandu și Gavriliță și a deputaților din PAS”. În conferința sa de bilanț, prim-ministra Natalia Gavrilița a remarcat și ea dificultățile legate de cadre ca fiind cele mai pronunțate în primele 100 de zile de mandat, problematice, a spus ea, dovedindu-se a fi și angajările din diasporă– o miză anunțată de noua guvernare la început de mandat, mai notează sursa citată.
Compania Tiraspoltransgaz a încercat să obțină de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică licență pentru furnizarea gazelor naturale. Numai că ANRE a refuzat să îi acorde licență din cauza că Tiraspoltransgaz se ocupă de transportarea gazelor, și nu de furnizarea acestora, transmite portalul Anticorupție.md, citându-l pe ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Despre faptul că întreprinderea transnistreană ar putea să obțină licența pentru încheia contract pentru achiziționarea gazului direct de la Gazprom a declarat liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Moscova. Șeful Moldogaz, Vadim Ceban, a declarat pe 10 noiembrie că una dintre variantele de rezolvare a problemei datoriei Transnistriei pentru gazele naturale consumate, în valoare de 7 miliarde de dolari, ar putea să fie transferarea acesteia din contul Moldovagaz pe cel al Tiraspoltransgaz.