Jurnal TV/Oazu Nantoi | Dodon își mobilizează electoratul transnistrean. Oameni influenți din stânga Nistrului ar fi telefonați de angajații de la Președinție (Revista presei)

  • 06 Noiembrie 2020 09:51
Jurnal TV/Oazu Nantoi | Dodon își mobilizează electoratul transnistrean. Oameni influenți din stânga Nistrului ar fi telefonați de angajații de la Președinție (Revista presei)

Revista presei - 6 noiembrie 2020.

„Dodon își mobilizează electoratul transnistrean, susține deputatul Oazu Nantoi. El a afirmat la JurnalTV că anumiți oameni influenți din stânga Nistrului ar fi telefonați de angajații de la Președinție care îi invită la o discuție ce ar avea drept scop aducerea alegătorilor din regiunea transnistreană la secțiile de votare pe 15 noiembrie. „Administrația de la Tiraspol a introdus 37 de posturi ilegale de la începutul pandemiei și astfel a închis populația ca într-o capcană. Ei tot timpul strigă că RM este un „stat vecin”. Dar iată probabil cineva de la Kremlin i-a telefonat și administrația de la Tiraspol a decis că oamenii pot pleca timp de o zi, în ziua scrutinului, în „statul vecin”. La întoarcere oamenii au fost impuși să prezinte buletinul cu ștampila „votat”, altfel trebuie să nimerească în carantină. O generozitate și o bătaie de joc nemaivăzută de cetățeni ”, a spus Oazu Nantoi.

„În pragul campaniei pentru prezidențiale, mai mulți consultanți politici din Federația Rusă au aterizat în Republica Moldova. Așa-numiții polit-tehnologi au debarcat la Chișinău cel mai probabil cu acordul Kremlinului, scrie RISE Moldova. Publicația a reușit să identifice opt dintre ei, surprinzându-i în compania mai multor deputați socialiști, dar și a purtătoarei de cuvânt a candidatului Igor Dodon. Mai mult, unii dintre ei au vizitat frecvent sediul central al Partidului Socialiștilor și chiar au intrat ziua în amiaza mare la Președinție. Staff-ul lui Dodon a negat contactele cu consultanții ruși pe tot parcursul primului tur al scrutinului prezidențial. Asta, deși însuși Igor Dodon a „deconspirat” trei polit-tehnologi, după ce i-a filmat în noiembrie 2019, când socialistul Ion Ceban a câștigat Primăria capitalei”.

În același context, Ziarul de Gardă reține opinia secretarului CEC, care spune că legislația electorală nu interzice prestarea serviciilor de consultanță din partea cetățenilor străini, obligatoriu fiind însă ca în rapoartele financiare ale candidaților să fie indicate costurile acestor servicii. Asta spune secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Maxim Lebedinschi, cu referire la investigația Rise.md, în care se arată că cel puțin 8 consultanți politici din Rusia au venit la Chișinău chiar înaintea campaniei electorale prezidențiale și toți au fost observați în staff-ul candidatului independent Igor Dodon susținut de PSRM. În rapoartele financiare întocmite de Dodon, însă, nu sunt indicate cheltuieli pentru servicii de consultanță. În cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova secretarul CEC a precizat că pentru a se expune Comisia trebuie să fie sesizată, altfel nu poate veni cu o reacție.

„Patru ani pierduți cu Dodon președinte, titrează Ziarul de Gardă. Deși Igor Dodon caută un „amestec din exterior” în acest vot, explicația e mult mai simplă: lumea s-a săturat de promisiuni, falsuri și minciuni. Și cei de acasă, și cei plecați de acasă, doar că cei plecați trăiesc într-o lume din care diferențele se văd mai bine. Faptul că ei nu se pot împăca cu răul de acasă e că binele de acolo, unde sunt, nu le dă voie să facă asta. În accepția lor, patru ani cu Dodon președinte au fost pentru ei o pierdere de timp și un pas înapoi pentru R. Moldova. Ca să pășim înainte, Moldova are nevoie de o schimbare. Dodon trebuie să plece”, scrie Petru Grozavu într-un editorial din Ziarul de Gardă.

„Testarea mașinăriei de vot falsificat a arătat că e pregătită pentru sarcini și mai pretențioase. Doar că… Oamenii nu mai sunt indiferenți față de ce se întâmplă în satele și orașele din R. Moldova în ziua alegerilor, comentează și Veaceslav Negruță, în Gazeta de Chișinău. Dodon a ieșit deunăzi cu ofense fără precedent la adresa concetățenilor noștri de peste hotare, pe care i-a numit „electorat paralel”, care nu ar mai trebui să se amestece în alegeri. În condiții de pandemie severă și de lipsă totală de gestionare a situației de către guvernul lui Dodon, remiterile de zeci și sute de milioane de euro și dolari de la „electoratul paralel” (precum i-a zis Dodon) sunt stabile și chiar cresc un pic în acest an. Acești bani mențin vii serviciile de utilități publice, serviciile medicale, unele mici afaceri și merg indirect în impozite la buget. Buget, din care este achitată întreținerea costisitoare a lui Dodon. Minciuna, manipularea și corupția din ultimii patru ani sunt acele elemente caracteristice perioadei de domnire a lui Dodon. Pe ultima sută de metri a mandatului său, el dezbină în mod criminal lumea ca să conducă în continuare prin minciună și manipulare. Se chinuie, doar că nu are șanse! Lumea e mult mai înțeleaptă decât crede Dodon. Iar Dodon trebuie să răspundă conform Legii pentru aceste ilegalități, prevăzute și în legislația noastră”, scrie autorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău