Jurnal TV | Oazu Nantoi: „În dialogul cu Rusia, ecuația nu are soluție, trebuie să căutăm alte căi pentru a ieși din capcană” (Revista presei)

  • 15 Octombrie 2021 10:06
Jurnal TV | Oazu Nantoi: „În dialogul cu Rusia, ecuația nu are soluție, trebuie să căutăm alte căi pentru a ieși din capcană” (Revista presei)

Argumentele Republicii Moldova la negocierile cu Gazprom ar trebui să fie conducta de alternativă, Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău și regiunea transnistreană, consideră fostul deputat de la Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari.

El a declarat la TV8 că acesta este „un subiect politic care trebuie discutat cu cărțile pe masă. Noi avem două argumente forte pe care nu le-am auzit din partea guvernării. Se creează impresia că nu există un plan bine determinat în raport cu Federația Rusă, care cunoaște foarte bine ce vrea”, a declarat Slusari.  De asemenea, fostul deputat este de părere că Republica Moldova trebuie să apeleze la sprijinul României și al Uniunii Europene și să solicite funcționalitatea deplină a Gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. În replică, deputatul PAS, Vladimir Bolea, a spus că Republica Moldova are mult mai multe argumente pe care le folosește în cadrul discuțiilor cu Gazprom, iar susținerea Uniunii Europene este unul dintre ele.

În dialogul cu Rusia, ecuația nu are soluție, trebuie să căutăm alte căi pentru a ieși din capcană”, consideră un alt deputat PAS, Oazu Nantoi. La Jurnal TV, e a declarat că: „În ultimă instanță, gaz se poate de găsit pe piața europeană, de pompat prin România, pentru că Republicii Moldova nu-i trebuie mult gaz, dar aici apare problema malului stâng al Nistrului, deoarece intervine problema aceasta blestemată cu pretinsa datorie, dar oricum Rusia nu este interesată ca malul stâng să rămână fără gaz”, a declarat Oazu Nantoi, citat de jurnal.md.

„Flămânzii și prețurile”, își întitulează editorialul Aneta Grosu, în Ziarul de Gardă. „Ce poți face atunci când vezi niște bătrâni pierduți în fața vitrinei unui magazin, în care prețurile se schimbă de câteva ori pe parcursul unei săptămâni sau chiar pe parcursul unei zile? (…) Pandemia a făcut ravagii în viețile oamenilor, lovind cel mai dur în bătrânii singuri, care s-au pomenit izolați, cuprinși de frici, fără resurse suficiente pentru a supraviețui, iar mai nou cu o avalanșă fără seamăn de majorări de prețuri la servicii, la produse și la medicamente. Totul se scumpește de la o zi la alta, iar cele câteva zeci de lei cu care au crescut pensiile de la 1 octombrie ajută prea puțin un om, ca să reziste. Da, statul nu este în drept să reglementeze prețurile, mai ales că există și destule motivări ale creșterii acestora, dar cum să se descurce cei care chiar nu mai pot face față?”, se întreabă autoarea.

Un editorial semnat de scriitorul Mircea V. Ciobanu în Gazeta de Chișinău se referă la justiția moldovenească. „Justiției moldovenești nu-i lipsește „independența”, doar că ea are o independență mai specială. Am putea spune și așa: justiția moldovenească este independentă față de cine vrea ea să fie. Cât de independentă era ea atunci când a invalidat alegerile primarului general al Chișinăului! Nici prim-ministrul Filip nu-i putea face nimic, chiar dacă era nedumerit și nemulțumit. Nici președintele Dodon. Toate trei instanțele judiciare, inclusiv CSJ, au pledat, independente de adevărul și elementarul bun-simț, pentru o decizie ticăloasă, care își ștergea picioarele de opinia si de alegerea unor cetățeni. A pus cineva la zidul infamiei acea „independență”? Au discutat cazul colegiile de specialitate? Au fost penalizați membrii celor trei instanțe independente? Nici de gând! (…) Și toate acestea au fost adoptate senin și independent. Și sistemul, împreună cu toți oamenii lui, au rămas acolo, să ne judece, independent, în continuare. Un sistem-sperietoare, fără credibilitate, generator de revolte și, implicit, creator de martiri”.

 „Reforma justiției trebuie să câștige încrederea cetățenilor”, afirmă europarlamentarul Dragoș Tudorache, într-un interviu pentru Europa Liberă. El a subliniat că „niciun fel de modernizare a statului nu se face fără o justiție independentă. Și aceasta este o vedere pe care noi la nivelul Parlamentului am susținut-o întotdeauna și de aceea ne bucurăm să vedem că și la nivelul actualei puteri, al majorității din parlament, al guvernului există acest angajament foarte ferm de a face din reforma justiției o prioritate zero. De ce? Pentru că, de fapt, e despre cum începi, deci cum începi reforma statului, cum modernizezi statul și pentru asta ai nevoie de acea pârghie esențială care înseamnă independența justiției, pentru că justiția îți este arbitrul cel mai important în stat și în echilibrarea statului”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău