Jurnal TV | Înregistrarea unei discuții telefonice din 2015 între Veaceslav Platon și un om de afaceri, despre Laundromatul rusesc. „Cât mai costă și moldovenii ăștia... Și ei vor scrie «noi nu vedem asta», «noi nu vedem aceea»” (Revista presei)

  • 06 Ianuarie 2021 09:30
Jurnal TV | Înregistrarea unei discuții telefonice din 2015 între Veaceslav Platon și un om de afaceri, despre Laundromatul rusesc.  „Cât mai costă și moldovenii ăștia... Și ei vor scrie «noi nu vedem asta», «noi nu vedem aceea»” (Revista presei)

Revista presei- 6 ianuarie 2021.

Jurnal TV publică o înregistrare a unei discuții telefonice care ar fi avut loc în 2015 între Veaceslav Platon și un om de afaceri, despre Laundromatul rusesc. În cadrul convorbirii, omul de afaceri Emmanuil Grinșpun i-ar fi spus lui Platon: „Ar trebui să-ți dea premiu că furi din bugetul Rusiei”. Cei doi discută despre faptul că au oferit unor reprezentanți ai organelor de anchetă moldovenești ”comisioane mărunte” de 20-50 de mii de dolari, pentru scurgeri de informații și pentru ca să nu cerceteze tranzacțiile pe care le efectua Veaceslav Platon. „Cât ar costa... 20 de mii de dolari, 50 de mii de dolari... Cât mai costă și moldovenii ăștia... Și ei vor scrie ”noi nu vedem asta”, ”noi nu vedem aceea”, se arată în conversația publicată de Jurnal TV. Solicitat de jurnaliști, Veaceslav Platon a declarat că înregistrarea audio ar fi trucată. Jurnal TV menționează că peste un an și patru luni de la presupusa discuție, Veaceslav Platon a fost reținut la Kiev și transmis autorităților moldovene. Doar că acesta nu a fost judecat pentru implicare în Laundromatul rusesc, ci pentru implicare în frauda bancară. Potrivit unui studiu elaborat de Transparency International Moldova, toate instituțiile responsabile din Republica Moldova au fost la curent cu schema de spălare a banilor din Rusia, dar nu au făcut nimic pentru a o bloca.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu președinta Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci, marți, 5 ianuarie, scrie Ziarul de Gardă, cu referire la un comunicat al președinției. „Am întrebat despre stadiul la care se află controalele inițiate în privința demnitarilor înalți și din ce motiv durează atât de mult. Am întrebat de ce nu se prioritizează activitatea așa încât, în primul rând, să fie cercetați demnitarii de rang înalt față de care există suspiciuni majore că au averi care nu pot fi justificate prin raportare la veniturile declarate și, doar apoi, primarii și alți funcționari publici. Am accentuat că așteptările cetățenilor față de ANI sunt legitime, și anume oamenii cer ca instituția să efectueze rapid și eficient verificarea averilor demnitarilor de rang înalt față de care există suspiciuni”, a declarat Maia Sandu.

Adevărul îl citează pe analistul politic Dionis Cenușă, care consideră că cei trei miniștri din Guvernul Chicu, care au refuzat să asigure interimatul funcției după demisia Guvernului, sunt obligați să rămână în funcții, chiar dacă legislația nu prevede expres acest lucru. În caz contrar, potrivit expertului, cei trei demnitari riscă să comită o ilegalitate. „Din lege reiese că atunci când premierul demisionează din propria initiativă, miniștrii asigură interimatul. Deși Legea privind funcționarea guvernului nu spune acest lucru explicit, interimatul miniștrilor este obligatoriu. Altfel, nu pot fi administrate treburile statului”, a explicat Dionis Cenușă. Expertul e de părere că în situația în care Legea privind funcționarea guvernului nu este suficient de specifică, este necesară implicarea Curții Constituționale pentru a debloca situația, iar pe viitor legea organică trebuie completată pentru a preveni incidente similare.

Despre ”Drumul sinuos al vaccinurilor către RM” scrie Iulian Ciocan în tableta sa pentru Europa Liberă. El subliniază că autoritățile ar trebui să aducă mai repede vaccinurile anti-Covid în Moldova. ”Se pare însă că la noi ele vor ajunge mult mai greu, chiar dacă vaccinarea a început deja și în România, și în Rusia, și în multe alte țări. Căci RM e o dimensiune aparte”. Autorul face referire la declarațiile unor specialiști care au atras atenția că Republica Moldova nu este pregătită să primească cele 200 de mii de doze de vaccin promise de președintele României, Klaus Iohannis, pentru că nu avem frigidere și din cauza unor proceduri birocratice anevoioase. ”Să cumpere frigidere, să accepte intrarea rapidă a vaccinurilor pe piața noastră, invocând pandemia. Să facă o ședință a Parlamentului și să rezolve toate chestiunile birocratice care împiedică sosirea vaccinurilor. (…) Poate vă mișcați mai repede ca să ajungem mai puțini la terapie intensivă sau la cimitir? În săptămânile următoare va deveni foarte clar cât costă vorbele conducătorilor despre binele oamenilor”, conchide autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău